Тихомир Янакиев
Тихомир Янакиев

Един от основните проблеми на курортните градове е паркирането през сезона. Созопол не прави изключение. През лятото хората в града стават поне десет пъти повече и всеки от почиващите иска да дойде с автомобила си и да се ползва от удобствата му. За съжаление няма как всеки да спре точно пред любимия ресторант, или до хавлията си  на плажа. А стотиците автомобили създават проблеми както на летовниците, така и на местните хора и на бизнеса в града.

За възможностите за организиране на движението и паркирането на автомобилите през летния сезон в Созопол разговаряме с кмета Тихомир Янакиев.

Г-н Янакиев, колко и къде има паркинги в Созопол?

Паркингите са общо 7 и са с различно предназначение – за локално паркиране, почасово и с платени абонаменти. Разположени са в стария и в новия град, както и до комплекс „Санта Марина“.

Колко струва престоят?

Паркирането на леки автомобили се заплаща спрямо зоната, в която е обособен паркинга.

Първа зона е територията на Стария град

Пропускът в Стария град отново се извършва посредством бариера, като първите 30 минути са безплатни, а при по-продължителен престой стойността е 1 час- 4 лв., за 1 денонощие – 24 лв.

Втора зоната зона е паркинг Юг и Рибарски кей

Там престоят 1 час е 3 лв., а за 1 денонощие – 15 лв.

Трета зоната паркинги са на Света Марина, Боруна и Вихрен

Там се заплаща за1 час – 2 лв., а за 1 денонощие – 12 лв.

 По време на предишното управление на общината паркингите бяха бариера, която се вдигаше и сваляше с едно въженце и се обслужваха от един човек. Къде и какви подобрения са правени сега?

От момента, в който променихме начина на управление на общинските паркинги, да не се стопанисват от частници, а от общинска администрация, до момента непрекъснато правим промени и усъвършенстваме предлаганите услуги.

Стартирахме с увеличаване на техния капацитет и привеждането им в подходящ вид – заравняване и заграждане.

След това въведохме интелигентни системи за разпознаване на регистрационни номера, така наречените LPR камери, които не се влияят от светлинните условия и намалена видимост.

Нововъведението, чрез което осъвременихме услугите си през настоящата година е разплащане чрез специални устройства, сканиращи QR код от билета. Плащането може да се осъществява чрез монети, банкноти и дебитни/кредитни карти. На паркингите вече ги няма тези служители, за които споменахте.

В услуга на собствениците на хотели и къщи за гости на територията на Стария град  действа автоматизирана система за управление на паркоместата, чрез която онлайн те променят номера на автомобила, който за определен период ще ползва посоченото паркомясто. Става въпрос за туристи, които идват за определен период в съответното място за настаняване.

А как и къде паркират туристите, които идват за по-дълго време, или пред къщата за гости няма достатъчно паркоместа?

На паркингите. Така няма да пречат на останалите гости и жителите на града, както и на собствениците на заведения и магазини, които трябва да зареждат. По този начин се създава ред, което е добре за всички. Много хора недоволстваха заради безразборно спрелите автомобили навсякъде, които пречеха и на пешеходците, и на хората, които не можеха да си ползват автомобилите заради някой, който е спрял пред гаража или двора им.

От тази година въведохте и синя зона. Къде има такава и каква е цената?

„Синята зона“ обхваща следните улични участъци:

– Провлак между ул. „Крайбрежна“ и Градска градина;

– Район на Читалището;

– Ул. „Републиканска“ (от пл. „Черно море“ до ул. „Одеса“);

– Ул. „Ропотамо“,

– Ул. „Виа Понтика“ ;

– Общински път BGS 1220 ( район плаж Смокиня).

Цената за 1 час паркиране в зоната е 2 лв., а заплащането ще се извършва предварително за определен часови диапазон, посредством паркинг автомати (паркомати) в брой, с дебитна/кредитна карта или онлайн чрез мобилно приложение, сканирайки QR код.

Има хора, които са недоволни от въвеждането на Синя зона. Как ще им обясните необходимостта от нея?

В Созопол досега нямаше такава, но пък и много местни граждани настояваха да се обособи. За да има ред в паркирането.

Освен това, всички знаят, че общината е в режим на строг контрол от страна на Министерството на финансите заради дълга от 27 млн.лв., който наследихме от предишното управление. Една от препоръките на министерството беше общината да ползва всичките си налични ресурси за осигуряване на приходи, за да се изплаща този дълг.

А Синя зона вече има във всички големи градове. Не виждам какъв е проблемът. В Бургас например тя вече е почти в целия град и се вижда, че такава регулация работи в интерес на гражданите.

Предвиждат ли се и къде нови паркинги?

Да, предвиждат се, но поради независещи от нас причини, няма да стане този сезон. Например на ул. „Люлин“ трябваше да се изгради тази година двуетажен, но заради късното приемане на бюджета не успяхме.

Проектът за автогарата в Созопол също предвижда изграждане на подземен паркинг, ако геологическите проучвания позволят.

Да, отново повдигаме въпроса за автогарата. И това лято такава няма.

За пореден път обяснявам защо. На мен и на цялата общинска администрация, както и на жителите на Созопол, ни се иска този проект да се осъществи колкото може по-бързо. Ние имаме готов проект, осигурихме и инвестицията, но въпреки всичките ни усилия,   автогара отново няма.

И причината не е в нас. Този обект се забавя, защото НИНКН / Националния институт за недвижимото културно наследство/ не го съгласува. Искат на терена да бъде извършено пълно археологическо проучване. Това е нещо, което може да продължи с  години.

В същото време за огромния обект, който се изгражда само на 20 м. от парцела, одобрен за автогара, беше разрешено само наблюдение от археолози и беше одобрен само за месец- два. Това е абсурдно. И нямам обяснение как се случва – за общината не може, а за частен инвеститор – може.

Има и още нещо, което искахме да направим , но ни беше отказано от държавата.

За да изкараме колите от стария град, искахме разрешение от Министерството на културата да ползваме провлака към остров „Св. Кирик и Юлита“ като паркинг. Отказаха.

Обмисляме и вариант за изграждане на паркинг и в местността Месари. Ако няма спънки и там, ще го направим вероятно следващата година.

2 КОМЕНТАРИ

  1. ДА ПАРКИНГИ ИМА , НО ИМА И МНОГО НЕДОБРОСЪВЕСТНИ ГРАЖДАНИ ,КОИТО СЕ СЧИТАТ ЗА НЕДОСЕГАЕМИ И ПРОДЪЛЖАВАТ ДА ПАРКИРАТ ,ТАКА ЧЕ ДА НЯМА ВЪЗМОЖНОСТ ЛИНЕЙКА ИЛИ ПОЖАРНА/ДАНО ДА НЕ СЕ СЛУЧВА/ ДА НЯМАТ ДОСТЪП ДО ДОМА ТИ. ЧУВСТВАТ СЕ БЕЗНАКАЗАНИ И ВЪПРЕКИ ПРЕДПРИЕТИТЕ МЕРКИ СЕ ТОЛЕЛИРАТ ОТ ВЛАСТИМАЩИТЕ.

  2. Хаоса си е същия.Едни плащат други окупират неначерта и тротуари безплатно,трети се възползват от това че са приближени или работят в общината.Иначе браво на кмета.По голяма чистка трябва да има в тая община и с такива кадри които действително работят и спазват правила без шуробаджинащина и да се мери с два аршина за наши и другите.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви