Проверяват полицаи за подпомагане на Семерджиев.
Проверяват полицаи за подпомагане на Семерджиев.

Софийска градска прокуратура (СГП) образува досъдебно производство за това, че в периода 2021 г. до 05.07.2022 г. при условията на продължавано престъпление длъжностно лице от структура на МВР е нарушило служебните си задължения с цел да набави за себе си или за другиго облага. И от това са настъпили значителни вредни последици. Проверяват се конкретни служители на МВР, подпомагали Семерджиев.

Досъдебното производство е образувано след проверка, извършена по отделени материали от воденото срещу обвиняемия Георги Семерджиев дело за пътнотранспортно произшествие, настъпило на 5 юли т. г., при което е причинена смъртта на две лица. Материалите са отделени във връзка със събрани в хода на разследването по делото за пътнотранспортното произшествие данни за евентуално нарушаване на служебните задължения от служители на МВР, включително на КАТ-СДВР, за покровителстване на обвиняемия Георги Семерджиев, както и за търговия с влияние.

След анализ и преценка на всички данни, събрани в хода на проверката, прокурор в СГП е счел, че са налице достатъчно такива за извършено престъпление от общ характер. И е образувал досъдебно производство за престъпление по служба.

Предстои провеждане на разследване по делото, в хода на което ще проверяват дали евентуално са налице достатъчно доказателства за извършено от служител на МВР престъпление.

Припомняме, че по-рано днес отстраниха от длъжност за два месеца Симона Радева – полицайката от Първо Районно полицейско управление. За нея се твърди, че е помогнала на Георги Семерджиев след тежката катастрофа с две жертви на бул. „Черни връх“ в София.

Образувано бе и дисциплинарно производство за нарушения на етичните правила за поведение на държавните служители в МВР и на Етичния кодекс за поведение на държавни служители в МВР, утвърден със заповед на министъра. Това се казва в съобщеното на МВР, без да се уточнява името на съответната служителка. От 8 юли въпросната е временно отстранена за два месеца, като законът позволява еднократно удължаване на срока с още един месец.

Катастрофата стана на 6 юли през нощта. Още на следващия ден вътрешният министър Бойко Рашков обяви, че има данни, че полицайка е помогнала на Георги Семерджиев. Обстоятелствата дали е била в джипа му в момента на катастрофата, как точно му е помогнала и в какви отношения са били двамата, все още се проверяват.

От МВР съобщиха днес и че швейцарските власти не са издавали книжка на Георги Семерджиев, въпреки че той е шофирал напоследък именно с такава.

Във връзка с катастрофата на бул. „Черни връх“ в София на юли 2022 г. в Дирекция „Международно оперативно сътрудничество“ е получено запитване от Главна дирекция „Национална полиция“ с молба за спешна проверка на свидетелството за управление на МПС на водача, причинил инцидента. Оттам е оправено спешно запитване до Интерпол Берн. На 7 юли 2022 г. е получен отговор от швейцарските власти, в който се посочва, че водачът не е регистриран в националната база данни на страната за притежатели на свидетелство за управление на моторно превозно средство. Тоест,

Семерджиев няма валидна шофьорска книжка (настояща или предишна), издадена от швейцарските власти, уточняват от МВР.

Софийска градска прокуратура (СГП) призовава всички граждани, намирали се в района на кръстовището на бул. „Черни връх“ и бул. „Арсеналски“ в гр. София в периода около 23:00 часа на 05.07.2022 г., в момента на настъпването на тежко пътнотранспортно произшествие, при което са загинали две лица, и станали очевидци на произшествието, да се свържат със СГП чрез тел. 02/9813344 или електронен адрес sgp@prb.bg или с Национална следствена служба чрез тел. 02/9826666 или електронен адрес nsls@nsls.bg.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви