Тричленен състав на Бургаския апелативен съд потвърди първоначалния арест на Уиздъм Н. (Република Гана), привлечен като обвиняем за престъпление по чл. 354а, ал.1 от НК.

Чуждият гражданин обжалва чрез защитника си определението на окръжния съд, с което му е взета най-тежката мярка за неотклонение “задържане под стража“.

Уиздъм Н. е бил задържан, по реда на ЗМВР, на 30.06.2022г. около 21,40 часа в курортен комплекс Слънчев бряг на крайбрежната алея срещу дискотека „DGV“ и до бар „МЕХО“, с предмет на престъплението държане без надлежно разрешително с цел разпространение на високорискови наркотични вещества екстази, кокаин и марихуана.

В съдебно заседание пред въззивния състав защитата пледира за по-лека мярка за неотклонение, а именно парична гаранция. Счита, че няма опасност обвиняемия да извърши друго престъпление, ако е с по-лека мярка за процесуална принуда. Той е трудово ангажиран, има установена самоличност и постоянен адрес в гр. Варна.

Според представителя на Апелативна прокуратура жалбата за неоснователна. Прокурорът представи на съда копие от извършена физикохимична експертиза.

Бургаският апелативен съд е намерил изводите на контролираната инстанция относно мярката за неотклонение за обосновани на доказателствата и правилни. Към настоящия момент от разследването има достатъчно доказателства, от които да се направи разумно предположение, че обвиняемият е съпричастен към деянието, както и такива, от които да се изведе реална опасност той да се укрие или да извърши друго престъпление.

Извършени са разпити на свидетели и разпознавания, които подкрепят извода за авторство на престъплението, извършен е обиск на обвиняемия и са събрани достатъчно веществени доказателства в тази насока.

От 2013г. насам обвиняемият има няколко осъждания за умишлени престъпления в Република България, сред които и такива за преминаване границите на страната ни без разрешение.

Настоящото деяние е в срока на изтърпяване на наказание „пробация“. Съдът обсъжда в определението си и тежестта на предвиденото наказание на престъплението по чл.354а, ал.1 от НК.

Според апелативните съдии при тези обстоятелства, при по-лека мярка за неотклонение съществува реална опасност Уиздъм Н. както да се укрие, така и да извърши друго престъпление.

Обстоятелствата, че обвиняемият има установена самоличност, постоянен адрес и трудова ангажираност от една страна не са го мотивирали към правомерно поведение, а от друга те не могат да надделеят над степента на обществена опасност на обвиняемия и инкриминираното престъпление, посочва в акта си въззивният състав.

Определението на Апелативен съд – Бургас е окончателно и не подлежи на обжалване.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви