Националната агенция за приходите извършва активно наблюдение в над 140 големи борси и тържища по българското Черноморие.

Инспекторите от звеното за фискален контрол на НАП следят продажбите в тези обекти в продължение на няколко дни и сравняват резултатите с предходни периоди.

В повечето от тях данъчните са установили увеличение на приходите за времето на наблюдението.

От първи юли до момента фискалните инспектори са проверили и над 150 търговски обекта и атракциони край морето, за които има сигнали, че не издават документ за продажба или имат неплатени задължения към НАП в големи размери.

Най-често срещаното нарушение е разминаване между маркираните на касовия апарат суми и наличностите в касата, следвано от неиздаване на касова бележка.

От НАП насърчават потребителите да изискват касови бележки при всяка покупка на стока и услуга и по този начин да упражняват своя граждански контрол при отчитането на приходите.

При над 80 % от проверките на търговски обекти по българското Черноморие фискалните инспектори не са открили нарушения, което показва значително повишаване на доброволното спазване на данъчното и осигурително законодателство, сочат данните на приходната агенция.

„Наблюденията в големите борси и тържища по Черноморието ще продължат през целия летен сезон. Основната цел е насърчаването на доброволното спазване на данъчните изисквания от страна на търговците на едро“, каза заместник изпълнителният директор на НАП Георги Арнаудов.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви