Винтоверт

Винтовертите трябва да присъстват във всеки дом и работилница. Те са необходими, защото обикновено се използват винтове. Следователно всеки трябва да има отвертки, които позволяват да се завинтват и развиват. Само винтовете имат много различни глави. Това означава, че трябва да имате поне няколко вида отвертки.

Какви винтоверти има? Каква отвертка трябва да има във всеки дом? Защо изборът на този тип оборудване е толкова голям? Как решавате какво да имате и от какво да се откажете? Трябва ли обикновена домашна работилница да пази примери за всички видове крайни профили? Необходими ли са всякакви видове отвертки у дома?

Най-практично е да се оборудвате със специална отвертка с тресчотка. Това е многофункционален инструмент. Това означава, че съчетава много различни инструменти. В дръжката му или в куфара, включен в комплекта, има множество накрайници с много различни форми. Притежателят на такъв инструмент не трябва да се чуди кой накрайник да избере. Просто го вади от комплекта и го използва за работа. Такъв инструмент събира почти всички видове отвертки в него, така че е подходящ за различни работни места.

Изборът на подходяща отвертка ще ни предпази от повреда на винта и инструмента, определено ще улесни работата и ще даде възможност за безопасно DIY при електрически и механични работи.

Отвертки според прилягането на винтовете

Плоски отвертки

Използват се за винтове с прав шлиц. Те са най-често срещаните. В зависимост от формата, върховете могат или не могат да се простират до вдлъбнатите винтове.

Кръстати отвертки

Използват се за напречни винтове. Например, винтовете за ламарина и винтовете за гипсокартон обикновено имат PH накрайници.

Отвертки торскс с отвор

Тези видове отвертки обикновено се използват за ремонт на домакински уреди или електронни устройства, които имат торкс винтове с езиче. С този тип болт може да се използва висока сила на затягане.

Нестандартни отвертки

Някои домакински уреди имат нетипични винтове, за които специалните отвертки са незаменими. Такива отвертки често могат да бъдат закупени в обширни комплекти.

Отвертки според приложението

Електро отвертки

Снабдени с изолация, те позволяват безопасна работа върху елементи, през които протича ток. Те имат различни видове накрайници, точно както отвертките за общо ползване.

Отвертки за прецизна работа

Дръжките и върховете им са много тънки. Те се използват главно за бижута и електроника. Често те имат магнитен връх.

Отвертки с трескота за честа употреба

Позволяват завинтване на винтове, без да се сваля инструментът от тях. Те са удобни и спестяват време.

Винтоверти за специални работи

Те включват ударни отвертки, отвертки за проверка на напрежението и др

Електрически винтоверти

Най-често се използва в електрониката (винтове с малък диаметър). Характеризират се с възможност за бързо поставяне и изваждане на винтове, удобни са за използване, изискват по-малко физическо натоварване.

Това са устройства с по-широки функции, те се използват както за любителски, малки DIY, така и за професионална работа. Освен за завинтване, те са подходящи и за пробиване на различни повърхности. Те се използват, наред с другото, върху метал и дърво. Сред тези инструменти има и разделение на батерии и мрежа.

С опция за завинтване

Това са електрически инструменти, за които опцията за завинтване е само допълнение. Те са много ефектни, бързи и практични. Те не увреждат болта, тъй като при правилно регулиране на съединителя, затягането на болта към материала освобождава задвижването.

Отвертки по размер

Има голямо разнообразие от отвертки по отношение на размерите. Добре е да имате комплект отвертки с различни размери и да ги използвате според размера на винта. Има връзка между ширината на върха на отвертката и диаметъра на резбата на винта.

Препоръки за избор

Използвайте отвертка с тясно острие, когато завивате винтовете с вдлъбнатини. Освен това, когато затягате винта на повърхността, е по-добре да използвате отвертки със заострен връх поради разпределението на силите.

Върхът на отвертката трябва да отговаря на дължината на прореза на винта. Използването на отвертка, която е по-тясна от върха на винта, може да повреди винта. В допълнение, отвертки, които са твърде големи, може да не паснат напълно в жлеба, което също разрушават винта.

Тъй като има различни дължини на отвертките, има смисъл да изберете правилната за труднодостъпна работа. Неправилният ъгъл на контакт между отвертката и винта може да доведе до повреда на винта или инструмента.

На какво трябва да обърна внимание при закупуване на винтоверти?

Когато отидете в специализиран магазин, винаги си струва да обмислите за какво ще се използва винтоверта. Ако планирате да завинтим един винт в стената под снимката, обикновена плоска или кръстата отвертка ще отговори на очакванията ни.

 

Въпреки това, ако купувате инструменти за по-сериозна работа, струва си да имате предвид:

Удобна дръжка

Трябва да се помни, че много зависи от този елемент. Ергономичната и удобна дръжка ви позволява да свършите повече за по-малко време. Струва си да бъде направен от материал, устойчив на повреди и в същото време прилепващ към ръката. По време на продължителна работа инструментът може да се плъзга в изпотената ръка, така че изберете модел, който предотвратява ненужното изплъзване.

Стоманен връх

Върхът на отвертката трябва да бъде изработен от стомана, която се характеризира с висока твърдост. Би било много неприятно, ако отвертката просто се счупи по време на работа. Струва си да изберете инструменти с висока издръжливост, които не само ще улеснят работата, но и ще ни служат много години.

Важно е да обмислим и каква работа ще вършим. Ако трябва да завинтваме гипсокартон, струва си да закупим акумулаторен винтоверт, което ще направи работата много по-бърза.

Единични отвертки или комплекти?

В това отношение е трудно да се реши кое решение е по-добро. Вероятно повечето от вас имат богат набор от отвертки у дома , но има и такива, които имат в шкафовете си любимите си и универсални отвертки, които се използват от много години.

Закупуването на отделни отвертки ще работи, докато избирате инструмент с години. Чрез закупуването на комплект ние си осигуряваме много гъвкаво оборудване за кутия за инструменти , но много такива оферти се фокусират върху количеството, а не върху качеството на инструментите. Когато се решаваме на целия комплект, си струва да отделим по-голяма сума за него, което ще ни осигури много широк арсенал от практични инструменти, които ще ни служат с години.

 

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви