През лятото на миналата 2021 година, когато на власт бяха двете служебни правителства, стана известно, че се подготвя приемането на наредба за регулиране на свободното (дивото) къмпингуване.

Покрай нестабилната политическа обстановка през последната година и повече темата е останала на заден план и сега в разгара на летния сезон отново дойде на дневен ред. За това пише „Дневник“.

Държава/общини и къмпингуващи се разминават

Някои от общините по Черноморието започнаха отново да се оплакват, че са с вързани от правния вакуум ръце и не могат да налагат глоби на нарушителите, които по техни данни секат дървета, а вечер палят огньове, от които може да тръгне пожар. Част от диво къмпингуващите създават и други проблеми – оставят боклук след себе си, паркират каравани и кемпери на пясъчни дюни, увреждайки и унищожавайки ги.

От своя страна самите къмпингуващи подчертават, че са „за“ това да има някакъв ред. Но според множество природозащитни организации и експерти в предложението за наредба на Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) правила реално липсват, като обществените дискусии от последните години за нужната регулация за разполагането на палатки и кемпери не са взети предвид.

Вместо това според природозащитните организации и експерти проектонаредбата предлага забрана за нощуване извън къмпинги, като се създава нова категория къмпинги, наречени „Места за временно разполагане“ с режим на регистрация, даващ им пазарно предимство пред официалната категория „къмпинг“.

Докъде е стигнала работата по наредбата?

Проектът на наредба се разработва още от 2019 г. от правителството „Борисов 3“, като тогава наредбата беше представяна като „правила за къмпирането извън къмпинги“. Към момента, както уточниха от Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) пред „Дневник“, продължавала работата на междуведомствената работна група към министъра на регионалното развитие и благоустройство по изготвянето на проекта на наредбата, като се обсъждали финалните текстове.

От Министерството на туризма (МТ) пък посочиха, че в процес на разработване е проект на стратегическа рамка, която да очертае дейността на къмпинг туризма. Предстояло обществено обсъждане, като през следващите месеци се предвижда кръгла маса за обсъждане на възможностите пред този вид туризъм.

Запитването на „Дневник“ към Министерството на околната среда и водите (МОСВ) обаче очертава по-различна картина от тази на МРРБ и МТ по отношение на работата на институциите по казуса.

Междуведомствената работна група, която да работи по изработване на проект на наредба, е сформирана едва на 21 юни 2022 г., като от ведомството говорят за нейната работа в бъдеще време, т.е., че тя все още не е започнала на практика, а срокът за изпълнение на задачата е до 6 месеца след сформирането на работната група.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви