Аполония
Аполония

Концерти на изявени музиканти, театрални спектакли, кинопрожекции, изложби, представяния на книги, майсторски класове на утвърдени имена в българското изкуство и други културни събития ще предложи в рамките на 38-мото си издание фестивалът „Аполония“.

Празниците на изкуствата ще се проведат между 28 август и 5 септември в Созопол. Сред акцентите тази година са концертът на големия джаз музикант Иво Папазов – Ибряма, носител на наградата World Music на BBC, спектакълът „Една испанска пиеса“ на Малък градски театър „Зад канала“, юбилейният концерт по случай 70 годишнината на Ансамбъл „Филип Кутев“ и майсторските класове на Здравка Евтимова и Галин Стоев.

Откриването на фестивала ще бъде на 28 август с концерт на популярния Младежки духов оркестър Junior Band – Велико Търново с диригент Йордан Цветанов.

Освен концертите, театралните спектакли, литературните вечери и филмите, важно място в програмата заемат майсторските класове за млади творци и изпълнители. Те са посветени на творческо писане и на актьорско майсторство и режисура.

Ръководител на майсторския клас по творческо писане е писателката Здравка Евтимова, един от най-обичаните представители на съвременната българска литература и носителка на редица национални и международни награди.

Майсторският клас по актьорско майсторство и режисура е поверен на режисьора и актьор Галин Стоев, директор на Националния театър в Тулуза, Франция.

Негови постановки, отличени с множество престижни награди, се играят на много сцени в Европа и по света. Младите творци могат да кандидатстват за участие в майсторските класове до 15 юли, като попълнят апликационна форма онлайн.

По традиция фестивалът предлага множество концерти за ценителите на класическата музика.

Сред тях са клавирен рецитал на Джулиън Тревелиян от Великобритания, концерт на клавирно дуо Иво Върбанов и Фиамета Тарли от Италия; концерт на Йоанна Каменарска (цигулка) и Надя Табакова (пиано); концерт „Австрийска музика“ на Клавирен квартет Стоимен Пеев (цигулка), Румен Цветков (виола), Атанас Кръстев (виолончело) и Людмил Ангелов (пиано); концерт „Песента на спомените“ с Ина Кънчева (сопран) и Емануил Иванов (пиано) и концерт на Клавирно трио Елена Дикова (пиано), Йордан Димитров (цигулка) и Христо Танев (виолончело).

театъртеатър като група „Ахат“, Белослава, „Фондацията“, която празнува 55 години на „Щурците“, Стефан Диомов и любимите на публиката състави, създадени от него, както и още много изпълнители.

В допълнение почитателите на българското кино ще имат възможност да гледат филмови продукции като „В сърцето на машината“, „Рибена кост“, „Януари“, „Жълт олеандър“ и други.

Любителите на театъра ще се насладят на едни от най-интересните постановки на Народния театър „Иван Вазов“, Малък градски театър „Зад канала“, Варненския драматичен театър, Театрална работилница „Сфумато“, Театър „Възраждане“ и други.

Посетителите на „Аполония 2022“ ще могат да посетят и представяния на нови книги, някои от които ще имат премиери по време на фестивала, както и разнообразни художествени изложби.

Пълната програма на фестивала можете да видите тук. Билетите за всички събития са вече в продажба в мрежата на Eventim.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви