Николай Дренчев

След грозните скандали в партия Възраждане, които съпътстваха напускането на техния депутат Елена Гунчева, се разрази истинска буря от взаимни обвинения и критики. Бившите съпартийци на Гунчева я обвиниха във всички Божи грехове, а тя не им остана длъжна. В интервю за BurgasNews, скандалната пловдивска адвокатка намекна за злоупотреби с партийни субсидии, скрити договорки за коалиране с ГЕРБ и СДС, както и за теории за излизанто на България от НАТО и ЕС, които Костадинов проповядвал, но нямал и идея как ще се случат тези неща.

С цел да проверим тези твърдения журналистът Янчо Николов от BurgasNews се свърза с инженер Николай Дренчев от ПП „Възраждане“, който е и неин организационен секретар.

Г-н Дренчев, има ли вероятност „Възраждане“ да се коалира с ГЕРБ и ДПС при едни нови избори?

Няма такава вероятност. „Възраждане“ е пробългарска политическа организация, за разлика от гореспоменатите във Вашия въпрос две партии, които са доказали, че обслужват чужди интереси.

С кои партии бихте влезли в коалиция? ПП разбрахме, че не е вариант за Вас, ИТН едва ли ще преминат бариерата за влизане в парламента, евентуално ГЕРБ, ДПС, БСП? С Христо Иванов също не мелите в една мелница. Как я виждате новата подредба на партиите?

За мен това, което е важно е не с кого, а в името на какво. С всеки, с когото бихме могли да имаме сътрудничество, трябва да имаме общи ценности и цели.

Ние сме формулирали в пет точки основното, което е важно за България, съобразно българския национален интерес:

изтегляне на плана за въвеждане на еврото и поемане на твърд политически ангажимент, че никога българският лев няма да бъде заменен от друга валута в България;

прекратяване на договора за предоставяне на военни бази на САЩ в България;

задействане на процедура за съставяне на широк преговорен екип, включващ представители на всички политически сили в страната, за предоговаряне членството на България в Европейския съюз;

насрочване на референдум за членството на България в НАТО;

незабавно вдигане на санкциите срещу Русия.

За съжаление за момента „Възраждане“ е единствената политическа организация, която застава зад тези пет точки. Другото важно нещо за нас е да има съответствие между думи и дела. Тук отново наблюдаваме, че освен при „Възраждане“, където има пълно съвпадение на думи и дела, при останалите партии има чести промени и погазване на партийни принципи в името на малко власт в поредната безпринципна коалиция.

Изброеното ни води до извода, че „Възраждане“ може да се коалира само и единствено с българския народ.

Как си представяте излизането ни от НАТО и ЕС?

Почти 15 години България е била вън от Варшавския договор и вън от НАТО. През това време сме били съсед на Турция, но тя не ни е нападнала. Ще дам като пример и Швейцария, която е държава с територия и население долу-горе колкото нашата и успя да устои като неутрална държава през две световни войни.

При това имаше съседи, които са по-големи и по-агресивни от нашите. Запазването на мира е по-скоро дипломация и зависи от умението на българските политици да устояват българския национален интерес, отколкото на военен съюз.

Припомням, че според българската Конституция, сигурността на страната ни е ангажимент само и единствено на българската армия. Към момента тя е в незавидно състояние, но с добре водена държавна политика, би могла да се възстанови. Самият процес не предполага, че това ще се случи за няколко години, но въпреки това е належащо да се започне.

Относно въпроса, който поставяте за излизането на България от НАТО и Европейския съюз, ние разглеждаме този въпрос като нещо, което трябва да се разглежда от гледна точка на националните ни интереси. Пример за това е една Велика сила – Франция, която участва в НАТО частично, само в някои от органите.

Излизането от Европейския съюз ще ни хвърли в нечувана криза. Как си представяте това?

Ние вече видяхме, че Великобритания намери път за излизане от Европейския съюз и към момента не е изпаднала в предсказания ѝ колапс. Следователно възможност за излизане има. Ние от „Възраждане“ обаче разглеждаме Вашия въпрос като нещо, което може да се реши само от българския народ, чрез референдум.

Българите не са питани дали имат желание да влязат в Европейския съюз, как живеят в него, какво им харесва и какво не им харесва, искат ли да са в него. Факт е, че условията за членство на България в Европейския съюз не са съвсем добре договорени и в много сфери като енергетика и земеделие работещи в двата бранша застават категорично зад това, че е добре българските дипломати да седнат на масата за преговори и да ги предоговорят. Европейският съюз успя добре да „пакетира“ и представи възможностите да се пътува в границите му неограничено. Много от българите разпознават тази привилегия като най-важна и ключова за членството ни.

Аз ще кажа, че свободата на пътуване също би могла да се постигне с добра дипломация. И накрая, за да приключа отговора си, ще кажа, че средствата, които получаваме от Европейския съюз, изглеждат много, но в сравнение с нашия брутен вътрешен продукт (БВП), те се равняват на малка част от него.

Ето защо ние е добре да поставим националните си интереси пред общностните такива и да се стремим да развиваме икономиката си и да подредим обществото си. Напомням също, че и ние имаме своите вноски към Европейския съюз като страна-членка. Така че, ако трябва да заключим дали ще сме или не член на Европейския съюз, не решава „Възраждане“, а решава българският народ чрез референдум.

Елена Гунчева спомена за злоупотреби със субсидията на партията. Вие как ще коментирате това. Може ли да направите публичен отчет на средствата?

Благодаря Ви много, че ми задавате този въпрос. Лично аз съм съдействал на Сметната палата за провеждането на 12 одита на субсидията на „Възраждане“. Всички одити са завършили изрядно с констатация – няма нарушения. Тези одити са публични и всеки може да се запознае с тях на сайта на Сметната палата.

Припомням, че и прокуратурата се беше самосезирала и проведе разследване относно изразходването на субсидията.

Сега ще Ви цитирам заключението в постановлението на Окръжна прокуратура Варна, копие от което беше предоставено на БТВ, от което прилагаме цитат в днешното право на отговор: „След анализ на събраните гласни и писмени доказатества и изготвената съдебно-счетоводна експертиза, не е установено присвояване на суми от държавната субсидия, отпуснати на ПП „Възраждане“ от страна на председателя ѝ или друг орган на управление на партията.

Всички преведени от страна на Министерство на финансите суми по дължащата се по силата на чл.25 от Закона за политическите партии субсидия на ПП „Възраждане“, са били разходвани във връзка с пряката дейност на партията и изповядваните от нея принципи. Всеки разход е документално доказан и отчетен пред Сметната палата, съобразно чл.34 от Закона за политическите партии. От своя страна последната също не е констатирала нарушения на разходването на субсидията“.

Ще има ли според Вас и други напуснали Вашата партия? Възможно ли е „Възраждане“ да се разцепи като ИТН?

Парламентарната група на „Възраждане“ е монолитна. Тя се състои от дългогодишни членове на организацията и от гражданска квота.

Предполагам, че този Ваш въпрос е свързан с лицето, споменато в предходния Ви въпрос. Очевидно сред нас е имало народен представител, който е припознавал по-малко ценностите на „Възраждане“ и повече собственото си его. Според мен това е една от 1 милион причини, които изтъкна госпожата при напускането си.

Това обаче я вкара в поредица от противоречия. Например, докато твърдеше, че дори на носилка ще влезе да гласува против правителството, а след това започна да критикува парламентарната ни група, че е гласувала против правителството.

Докато ние, като нейни колеги, се притеснявахме за здравето ѝ, понеже ни беше информирала, че може да остане инвалид, то една от частните телевизии я беше засякла как се придвижва съвсем свободно из Пловдив.

Според мен проявата на един човек не би могла да се отнася към цялата група. За разцепване или разпад на „Възраждане“ не можем да говорим, тъй като ние сме обединени от каузата да преосновем българската държава, да я превърнем в по-добро място за живот, работа и отглеждане на деца.

Не само, че не се разпадаме, а и бързо се разрастваме, като при нас място може да намери всеки българин, който подкрепя идеала ни.

3 КОМЕНТАРИ

  1. Пряката дейност на партията според споменатия по-горе включва издаването на учебниците на Костадинов, както дарения на когото им скимне. 1 милион причини да си правят самостоятелна партия, защото политиката е сладка работа, особено когато не се налага да се коалираш и субсидията да си я получаваш сам.

  2. ДОБРИ,НО МНОГО ТРУДИ ЗАДАЧИ. Не можем да ИЗЛЕЗЕМ ОТ НАТО ,тъй като НАТО са влезли у нас.Ние сме окупирани.Излизаме от НАТО само когато ходим на екскурзия в РУСИЯ ,например…..Излизането от ЕВРОПЕЙСКИЯТ СЪЮЗ ще спре получаването и КРАДЕНЕТО на еврофондовете.Знаете ли колко хора живеят от тази ДАЛАВЕРА?

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви