В свой пост в социалната мрежа в сряда министърът на околната среда и водите Борислав Сандов съобщи, че е обявил нова защитена местност – „Залив Корал“. Обявяването на защитената акватория е част от стратегията за опазване на морските екосистеми и е по предложение на сдружение „Да запазим Корал“.

Решението обаче предизвика сериозно недоволство сред рибарите в Царево.

„Да ни е честита новата корупционна схема. Не може да се нарушават интересите на хората от две общини в полза на 10 човека, които считат себе си за богоизбрани. В този район има най-много лодки от дребномащабния риболов. Това са около 340 броя”, каза Йордан Каракашев.

„Седем месеца в годината е забранено преминаването през тази зона, включително летния сезон, за да може тези богоизбрани да си почиват там на спокойствие. Ние откъде ще минаваме?”, запита той.

Темата коментира и кметът на Община Царево инж. Георги Лапчев.

„Защо министърът в оставка крие тази заповед? Тя е противоконституционна, защото нарушава правата на български граждани. Хората тук говорят, че вече не може да се ходи на север. Това е лобистка заповед. Знаем, че от 10 години има едни хора, които са завладели тази територия”, каза той.

„Няма логика в това, което казват. Това е много малка част от акваторията. Бил съм там, не съм виждал 300 лодки. Тези неща не са верни. Самите рибари имат полза от това да имат защитени акватории, защото те са т.нар. „детски ясли на рибите”, там ще се възпроизвеждат рибните популации и ще има повече риби”, заяви министърът на околната среда и водите в оставка Борислав Сандов.

NOVA

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви