Политическа криза и служебни кабинети
Политическа криза и служебни кабинети

Последни часове, в които от „Продължаваме промяната“ могат да търсят подкрепа преди да предадат мандата на президента. Ще им помогне ли управленската програма за намирането на липсващите гласове? Налице ли е политическа криза?

„Продължаваме промяната“ е на поправка. Първи шанс днес, следващият – вероятно есента. Колкото и да е хубава тази програма, от нея нищо не зависи. Тя няма да привлече гласове. Но няма да отблъсне, тя е съвсем класическа. В тази палитра има модерни, смислени, рационални мерки, но и популистки“, коментира политологът Анна Кръстева в „България сутрин“.

Според нея политиците се карат, а президентът печели.

„Очевидно, че ще се чака до последния момент, до снощи няма яснота дали те ще могат да изпълнят мандата. Програмата няма значение, тъй като въпросът далеч не е дали изпълняваме по-лява или по-дясна програма, а дали ще изпълняваме нещо. Ако не се осъществи този мандат, ще се отиде на предсрочни избори с доста съмнителен резултат. Далеч не е ясно какво ще се случи на избори и дали въобще ще е възможно съставянето на правителство с ново мнозинство“, изтъкна социологът Кольо Колев.

Той каза още пред Bulgaria ON AIR, че данните дотук показват възможност за серия от служебни правителства и политически кризи и невъзможност да се състави правителство. По думите му най-вероятно е да не се състави правителство с мандата на „Продължаваме промяната“.

„Изборите могат да бъдат като катарзис и някои силиконови партии да отпаднат или една-едва да преминат. Силиконова партия означава атрактивна опаковка с фалшива външност – обещава едно, прави точно обратното. Ярък пример е „Има такъв народ“, която влиза с многобройните гласоподаватели, които искат промяна, а тя работи против промяната и се съюзява с носителите на статуквото“, обясни Кръстева.

Колев смята, че политическа грешка на сегашното управление е прекъсването на разплащанията за газа,

което поставя икономиката на страната в тежко положение. Също така историята с руските дипломати, което в предизборна ситуация настройва хората срещу тях.

„Няма да видим ново мнозинство в парламента след избори, освен ако не се осъществи една прегръдка между ГЕРБ, „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“, ако влязат. С идеята, че трябва да се формира правителство на националното спасение и евроатлантическите ценности. Но това ще бъде отказ на „Продължаваме промяната“ от идеята за промяна. Това ще бъде нетрайно образование, което ще бъде заредено с вътрешни противоречия и ще ни върне в състоянието, в което се намираме в момента“, обясни социологът.

„Навлизаме в период на избори. Хубавото на изборите, че политиците не трябва да се занимават със себе си и да дойдат при гражданите да обещаят реални неща. Следващите избори няма да дадат стабилна конфигурация, ще има някаква серия отново на нестабилност, която ще даде възможност на поява на нови партийни субекти“, смята Кръстева.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви