Имотите в стари панелки и ЕПК, които не са били санирани, не са сред най-желаните на пазара на имоти в Бургас. Търсенето е основно на нови имоти или вече съществуващи, но в реновирани сгради.

Тази тенденция е обусловена и от характера на продавачите. Собствениците на имоти в центъра на Бургас, които продават, са твърде малко, докато инвеститорите на нововъведени жилищни сгради са основните продавачи на пазара на имоти в черноморския град.

Разбира се, старото строителство има немалки предимства, като най-важното е по-голямата реална площ на жилищния имот. 65 кв.м старо строителство се равняват приблизително на 75 кв.м. ново и разликата никак не е пренебрежителна.

Експертите от Реалистимо – сайта за недвижими имоти в Бургас, анализират типа клиенти, статистиката от НСИ, както и средните цени на имотите в града.

Купувачите на имоти в Бургас са предимно млади хора, които не желаят да инвестират в стари и амортизирани сгради, а предпочитат модерните нови комплекси, в които по западен маниер има осигурена поддръжка на сградите и отношенията със съседите са поставени на ясна основа.

В отговор на тази тенденция новото строителство на имоти в Бургас продължава на пълни обороти.

Възможностите за ново строителство се увеличават, от една страна на север от града, и от друга – в посока югозапад към кв. „Меден  Рудник“. Там са и най-евтините имоти в Бургас в момента. Там може да се намери апартамент и за 600 евро на квадрат, и за EUR 900, но във всички случаи под 1000 евро.

Интересът към имоти в Бургас е толкова голям, че общината замисля създаването на изцяло нов квартал на мястото на бившия завод за олио „Камбана“, затворен преди повече от 20 години.

Парцелите за строителство на нови жилищни сгради свършват бързо, а кандидат-строителите са от цялата страна, в т.ч. и от столицата.

Подобно на други черноморски градове като Варна, най-търсените апартаменти и в Бургас са двустайните жилища. Интересна тенденция е, че повече се тачат двустайните жилища със самостоятелна кухня, която не е част от хола и трапезарията. Все повече се цени по-големият брой самостоятелни стаи.

1 КОМЕНТАР

  1. […] Цените тук са се повишили с около 30% през предходната година, като най-скъпите квартали по отношение на маломерните жилища са “Възраждане”, “Меден рудник” А и Б, където цените надхвърлят 1000 евро за квадрат. Вариацията обаче е много голяма. В “Меден рудник” зони В и Г едностаен апартамент може да се купи и за по-малко от 550 – 600 евро на квадратен метър. В Меден Рудник също има и много имоти ново строителство. […]

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви