Самолетът след сблъсъка

Украинският самолет, който се разби край Кавала, натоварен със сръбски боеприпаси за Бангладеш, е имал няколко полета до България, става ясно от информация на сайта flightradar24.com, предаде Dariknews.bg.

Машината „Антонов“ An-12BK, собственост на авиокомпания „Меридиан“, се разби в Палеохори близо до Кавала, Гърция.

Същият самолет е имал няколко полета от и за летище Бургас. Последният такъв е бил от българския черноморски град до полския град Ржешов на 13 юли тази година, само 3 дни преди да се разбие в южната ни съседка, сочат данните на flightradar24.com.

Сред последните посетени държави от самолета са Франция, Сърбия и Турция, сочат данните от исторята на полетите му.

Самолет е бил и българска собственост. Той е бил закупен от СССР през октомври 1990 година. Собственик става българската авиокомпания „Балкан“, съществувала от 1968 до 2002 г. Самолетът е продаден след малко повече от 2 години на „Ural Airlines“. Машината няколко пъти сменя собственика си през годините. Украинската компания „Меридиан“ се е сдобила с него през февруари т.г., сочат данните на сайта jetphotos.com. Машината е произведена през януари 1971 година.

Информацията за полета показва, че преди да се разбие самолетът е излетял от летище Ниш в Сърбия и се е насочил към международното летище Аман-Куин Алиа, Йордания. Самолетът е претърпял авария докато летял над Егейско море. Вероятно се е разбил по време на опит за принудително кацане. Видеозаписи показват, че един от двигателите гори по време на катастрофата.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви