В средата на месец юни 2022 г. успешно приключи тридневната научна експедиция, част от дейностите по проект BSB 867 „Черноморски портал за археология, история и култура“, в който Община Несебър е водещ бенефициент.

Експедицията се проведе на територията на крепостта „Траяни“ край Адамклиси, окръг Констанца, Румъния, която е разположена до едноименното селище и в непосредствена близост до крайбрежието на река Дунав и българската граница.

В дейността участие взеха и експерти от Музея за национална история и археология в гр. Констанца и Националния исторически музей на Република Молдова – Партньори в проекта.

Съвместната експедиция имаше изключително практическа насоченост – придобиване на умения и опит при работа с новозакупената по проекта мобилна станция за 3D сканиране на исторически забележителности.

Дигитализацията включваше създаване на 3D реконструкции на части от археологическия обект. Готовите визуализациите ще станат част от ресурсите на модерната онлайн платформа, разработена по проекта. Беше заснет и документален видео филм, проследяващ работния процес.

Изпълнението на проект BSB 867 „Черноморски портал за археология, история и култура“ (ARHICUP), който се финансира от Съвместна оперативна програма за трансгранично сътрудничество по Европейския инструмент за съседство „Черноморски басейн 2014-2020“, започна на 1 юни 2020 г. и е с продължителност 30 месеца. Общата му стойност е 566 400 евро, от които 369 080 евро е бюджетът на Община Несебър.

ред целевите групи са туристическия сектор, научната общност, онлайн потребителите и всеки желаещ да посети неповторимия регион на Черно море.

Целта на проекта е чрез разработения интернет портал и съвременните информационни технологии да се създаде подобрен достъп до културното съдържание, с което историческото наследство на Черноморско крайбрежие да бъде представено в контекста на устойчивото развитие.

 

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви