Джонсън остава, кабинетът се тресе
Джонсън остава, кабинетът се тресе

Вълната от оставки в кабинета на Борис Джонсън не стихва. 42 станаха министрите, заместник-министри, висши правителствени и партийни служители, които досега подадоха оставки. Група лоялни на Борис Джонсън министри се опитаха да го убедят да се оттегли от поста с оглед на ставащата все по-безнадеждна ситуация с лавината от оставки. Но премиерът отказа.

Британският министър-председател Борис Джонсън отхвърли категорично призивите да се оттегли. Като заяви пред парламента, че ще остане на поста, след като правителството му беше разтърсено от вълна от оставки. Това предаде Ройтерс.

„Очевидно, ако са налице обстоятелства, при които да усещам, че е невъзможно правителството да продължи да работи и да изпълнява мандата, който ни е даден, или ако усещам, например, че сме възпрепятствани в желанието си да подкрепим украинския народ . . . тогава бих „направил това“. Това каза Джонсън в отговор на въпрос на депутат от своята Консервативна партия. Той го попита дали смята, че са налице обстоятелства, при които би трябвало да се оттегли.

Групата, която се опита да го убеди да си тръгне, включваше министъра на вътрешните работи Прити Пател, новоназначения министър на финансите Надим Захауи и главният организационен секретар Крис Хийтън-Харис. На „Даунинг стрийт“ бе дошла и друга група от министри, които продължават да го подкрепят.

Борис Джонсън заяви след срещите, че ще бъде безотговорно да подава оставка,

след като милиони гласоподаватели са му дали мандат да управлява. Още повече – по време на икономически трудности и войната в Украйна. Джонсън изрази също съмнение, че който и да е негов наследник може да повтори успеха му на следващите  избори. По-рано той заяви категорично, че не смята да свиква извънредни избори, съобщава БНР.

Джонсън явно не само, че не се притеснява от валящите оставки. Но дори уволни министъра за изравняване на стандарта, жилищното настаняване и общностите Майкъл Гоув. Защото същият по-рано го бе посъветвал да се оттегли. Оставки подадоха още финансовият министър Риши Сунак и министърът на здравеопазването Саджид Джавид.

При положение, че Джонсън отказва да напусне поста си, основните сценарии са два. Още министри от кабинета му да подадат оставки и в крайна сметка той да склони да се оттегли или да бъдат променени партийните правила и да последва нов вот на доверие в премиера.

„Комитет 1922“, който има правомощия да променя правилата, проведе извънредна среща, но отложи решението за следващата седмица, когато ще бъде избран негов нов състав.

Междувременно стана известно, че Борис Джонсън смята да обяви днес план за британската икономика заедно с финансовия министър Надим Захауи, включващ намаляване на данъците.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви