Стрелецът от Чикаго планирал убийствата от седмици
Стрелецът от Чикаго планирал убийствата от седмици

Стрелецът по време на парада за Деня на независимостта в чикагското предградие Хайленд Парк е действал сам, обявиха властите. При нападението бяха убити 7 души и ранени над 30.

На заподозрения са повдигнати обвинения за 7 убийства от първа степен, съобщи прокурорът на Окръг Лейк Ерик Райнхарт. Сред жертвите са и родителите на 2-годишно дете, което остава пълен сирак. Общността вече е събрала като помощ за него почти 2 млн. долара, предаде кореспондентът на БНР.

21-годишният Робърт Кримо беше арестуван в понеделник вечерта след около 8 часа издирване. Той трябва да бъде изправен пред съда днес, а прокуратурата ще му поиска мярка „задържане под стража“ без право на парична гаранция.

Според разследващите стрелецът е прекарал седмици в планиране на нападението. Изкачил се е на покрива на сградата по пожарна стълба. След като стрелял най-малко 70 пъти, оставил пушката си на покрива и, облечен в дамски дрехи, се смесил с тълпата, после взел колата на майка си и отишъл до Медисън в съседния щат Уисконсин. След това се върнал в Илинойс, но около 18.30 вечерта е забелязан и арестуван до близкото на Хайланд парк предградие Лейк форест.

Ако бъде осъден, Кримо ще получи задължителна доживотна присъда.
Заподозреният е признал пред полицията, че е планирал атаката от няколко седмици, все още мотивът му обаче не е известен. Засега властите изключват расови или религиозни подбуди.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви