Призивът за социална Европа е все по-приет в европейските общества. В европейския парламент темите на дискусии са основно свързани със социалната политика на държавите членки.

През последните няколко дни се обсъжда директива за минималните работни заплати в страните членки на ЕС. Това безусловно ще подобри и заплатите на българските граждани. Проучвания сочат, че минималната работна заплата в България е най-ниска за целия ЕС – 312 евро.

За сравнение минималната работна заплата в Люксембург е над 2000 евро. Директивата е срещнала съпротива от 6 държави членки, сред които и България, а като аргумент е посочено нарушаването на националното законодателство от външни фактори.

Директивата не нарушава националното законодателство, а го подобрява. Очаква се да бъде разгледана и гласувана през месец септември“, каза пред репортер на BurgasNews евродепутатът Атидже Алиева – Вели.

Атидже Алиева е член на две комисии в европейския парламент – Комисията по земеделие и развитие на селските райони и Комисията по заетост и социални дейности.

Българският представител в ЕП обяви, че е на път да бъде въведен Европейски цифров паспорт, който да започне да се прилага след края на 2022 година.

Още един инструмент, който ще улесни много българските и европейските граждани. По този начин и чрез този дигитален паспорт работещите в чужбина ще могат лесно да доказват своя стаж в държавата, в която са работили, какви здравни осигуровки и социални са им били плащани. Проблем, който е сериозен, особено за предпенсионната възраст. Към днешна дата много работещи в чужди страни изпитват затруднения в доказването на стаж, трудов опит, здравни и социални осигуровки от чужбина. С този дигитален, цифров инструмент проблемът ще бъде разрешен. Ще може да се ползва и в държави извън Европейския съюз, стига да имат сключено споразумение за това“, разясни евродепутатът.

Тя обяви и работата на ЕП по още няколко доклада, свързани с подобряването на социалната система и статус на европейските граждани.

Най-приоритетните сред тях са: „Докладът за бедност сред жените в ЕС“, който цели пълното уравняване правата на двата пола.

Според Алиева – Вели, към настоящия момент жените са неравнопоставени с мъжете.

Оказва се, че заплащането на женския труд в ЕС е много по-ниско от това на мъжете. Процентите разлика в заплатите варират от 10 до 14% в ущърб на жените. Това оказва своя негативен ефект в дългосрочен план, особено при пенсионирането.

Пенсиите на жените и мъжете в България са с драстични разлики. Според евродепутата проблемът е сложен на дневен ред и е на път да бъде решен.

„Европа ще пребори и феномена „работещи бедни“, който в последните години се превърна в бич за обществата, особено в България. Оказва се, че една четвърт от населението в страната ни е на прага на бедността. Покачващата се инфлация, икономическата криза и политическата като катализатор на останалите, превърнаха голяма част от населението в едва кретащи. Доходите им стигат само за храна и заплащане на най-необходимите разходи – ток, вода, данъци. В ЕП предстои да вземем решения в посока как да се справим най-ефективно с този проблем“, подчерта Алиева -Вели.

Един от най-фрапиращите доклади е бил приет с огромно мнозинство в ЕП. Той е свързан със социалната икономика. Според него освен ползите за бизнеса и неговата печалба, в центъра на всичко се поставя човешкият фактор.

По този начин ще се подобрят условията на труд и работна среда, дава се и приоритет на една икономика, в която никой не може да бъде изоставен. В Доклада за социалната икономика са заложени програми за развитието на земеделието и селските райони.

Предстои разглеждането и обсъждането на още два важни доклада, които са свързани с психическото здраве в цифровия свят, който е съставен по анализи на специалисти, които алармират за повишаване на психическите заболявания при хората по време и след пандемията от Ковид-19. Освен това предвижда и подобряване сигурността на самонаетите лица, които работят в несигурна среда. Предвиждат се и привилегировани ползи за хората, работещи с цифрови платформи“, поясни Атидже Алиева – Вели.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви