Тъжен ден за Бургас. Градът изгуби една от емблематичните личности от своите културни среди – поетесата Венда Райкова.

Кметът Димитър Николов изказва своите съболезнования по повод нейната загуба.

„Не е вярно, че няма незаменими хора. Когато си отидат, оставят голяма празнина в душите на близките си, в душата на цял град. Отиде си фината, лиричната и обичана Венда Райкова. Отиде си тихо и елегантно, каквато беше през целия си живот. Венда оставя огромна емоционална празнина! Съболезнования на близките и на хилядите, които я обичахме! Дълбок поклон!“

Венда Райкова е родена в Бургас. Завършва средното си образование в родния си град, а след това „Българска филология“. По-късно следва и дипломна специализация СУ „Климент Охридски“.

Работи като преподавател по български език и литература и експерт към РИ на МОН. Автор е на поетичните книги: „Паметта на чувствата“, „И все пак“, „Нишката“, „Зелена улица крайбрежна“, „Есенни стихове“, „Спасени думи“, „Листопад“.

Нейни стихове са поместени в „Антология на съвременната българската поезия“. Носителка е на регионални и национални награди за поезия. Носител на „Голям Пегас“ за цялостно творчество.

Почетен председател е на Националния поетичен конкурс „Петя Дубарова“. Член е на литературния клуб „Христо Ботев“ – Бургас. Венда Райкова е Почетен гражданин на Бургас.

Поклонението ще се състои утре, 6 юли, от 13:00 часа в Траурен парк – Бургас.

Снимка: Издателство „Либра Скорп“

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви