Подпалвачът от Скопие изгори и
Подпалвачът от Скопие изгори и "договора" с България

Група граждани влязоха в двора на сградата на правителството на РСМ. Там за трети пореден ден протестират срещу френското предложение за преодоляване на спора между Северна Македония и България. Между тях бе е и Ламбе Алабаковски – подпалвачът на българския клуб „Ванчо Михайлов“. Това съобщи македонската агенция „МакФакс“.

Гражданите скандират „Оставка!“, „Само Македония и никога северна“. Част от тях влязоха в сблъсъци с полицията, като пробиха защитната ограда. Към сградата на парламента летяха яйца и тоалетна хартия, взривяваха се пиратки.

Протестът бе открит от певеца Ламбе Алабаковски с македонския национален химн. Той каза: „Ако моята диагноза е пироман, вашата диагноза е предател“.

Подпалвачът на българския клуб „Ванчо Михайлов“ в Битоля, изгори символично лист.

На него пишеше „Преспанско споразумение, Българско споразумение, Френско предложение, Фашизъм“.

Предложението за начало на европреговори за членство на Република Северна Македония ще бъде разгледано до края на седмицата в парламента в Скопие. Това е Собранието на Северна Македония, предаде БНР.

Това стана ясно в хода на продължаващите консултации, които води премиерът Димитър Ковачевски с партиите в страната. И днес пред сградата на правителството продължават протестите против предложението за преговорна рамка на френското председателство на Съвета на Европейския съюз.

След консултации на премиера Ковачевски с по-малките коалиционни партньори Мая Морачанин от Демократично обновление на Македония съобщи, че е предложено парламентът да има крайната дума за така нареченото френско предложение.

То няма да бъде разглеждано от комисиите по външни работи и европейски въпроси. Директно ще бъде включено в пленарното заседание, съобщават македонските медии.

Ковачевски днес се срещна и със Зеядин Села – лидер на Алианса за албанците, който заяви, че страната няма друг път освен Европейския съюз и поясни, че инициативата на Сърбия – „Отворени Балкани“ не може да бъде алтернатива.

Зеядин Села и Движението БЕСА се обединиха около позицията, че при отваряне на конституцията, за да бъдат включени българите, трябва да се направи и промяна в дефиницията за езика на 20% от населението на страната и в нея да бъде вписано официално, че те говорят на албански език.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви