Хеди Ламар - красота, ум, гениалност
Хеди Ламар - красота, ум, гениалност

Едва ли на непросветените в технологиите е идвало наум кой стои в основата на днешните комуникационни системи WiFi, GPS и Bluetooth. И не само кой, а и кога. Наистина, било е доста отдавна, по времето на Втората световна война. Изобретението тогава е имало за цел не безжичен интернет, все пак било е военно време. По-интересното е, че неговият автор е една изключително красива еврейка – филмовата актриса Хеди Ламар.

Нейната хубост и ярко екранно присъствие я превръщат в една от най-популярните за времето си актриси. „Всяко момиче може да бъде бляскаво. Всичко, което трябва да направите, е да стоите неподвижно и да изглеждате глупава“, гласи една от популярните й шеги. Нещо, което самата тя убедително опровергава – и с филмовата си кариера, и с научния си интелект.

Хедвиг Ева Мария Кислер е родена е на 9 ноември 1914 г. във Виена, Австрия. Единствено дете на заможно еврейско семейство, тя получава изключителното внимание на баща си, който я вдъхновява да гледа на света с отворени очи. Често я води на дълги разходки, където й разказва как работят различни машини, като печатната машина или автомобилите. Тези разговори повлияват върху детето и само 5-годишна я виждаме вече как разглобява и сглобява музикалната си кутия, за да разбере как работи тя. Майка й е концентрираща пианистка и на нея се дължат познанията на Хеди за изкуството.

Научните й заложби и блестящ ум остават на заден план, когато изключителната красота на 16-годишната девойка е забелязана от режисьора Макс Райнхард.

Хеди заминава за Берлин и се обучава при него в актьорско майсторство.

През 1930 година дебютира в киното, макар и с незначителна роля, в немския филм „Пари на улицата”, създаден от най-голямата австрийска продуцентска компания Sasha Film. Това е и първият звуков филм, произведен в Австрия. През 1932 г. Хеди получава признание за актьорския си талант, проявен чрез ролята й във филма „Екстаз“. И тук за консервативна Европа тя е новатор в показване чувственост на екрана.

 

Същевременно играе и в театъра. Точно на сцената, в пиесата „ Сиси“, я забелязва австрийският търговец на боеприпаси Фриц Мандл, който става голям неин почитател. Ухажването продължава и води до брак през 1933 година, който обаче просъществува за кратко. Хеди не може да бъде пълноценна актриса, докато е негова съпруга. „Бях като някакъв предмет на изкуството, който трябваше да се пази – и да се затваря – без ум, собствен живот“, споделя тя.

Чувства се дълбоко нещастна, тъй като е принудена да се преструва и да се усмихва при поискване пред приятелите на Мандл и скандалните му бизнес партньори, някои от които са свързани с нацистката партия. От хватката на Мандл тя се изплъзва през 1937 г., като бяга в Лондон. Там късметът й се усмихва. Тя е представена на Луис Б. Майер от прочутото студио MGM, което й осигурява билета за Холивуд. Там тя официално сменя името си на Хеди Ламар и участва в първия си холивудски филм „ Алжир“, заедно с Чарлз Бойер.

Холивуд е завладян от красотата и грацията на Хеди Ламар.

Тя среща и се запознава с много интересни хора, сред които Хауърд Хюз – бизнесмен и пилот, с когото стават приятели.

Редят се филм след филм, но това е само външната бляскава част от живота на Хеди Ламар. Приятелството й с Хауърд Хюз е ценно най-вече с възможностите, които той й предоставя да развива научния си ум. В дома си създава техническа лаборатория. Хюз подхранва новатора в Хеди, като й дава оборудване, което да използва в своята каравана. Комплектът й позволява да работи върху изобретенията между отделните дубли на снимачната площадка. Освен това Хюз я развежда из своите фабрики, показва й как се строят самолети и я запознава с инженерите.

Това вдъхновява Хеди и тъй като Хюз иска да създаде по-бързи самолети, които могат да бъдат продадени на американската армия, тя дава нов простор на дарбата си в техническата област. Купува си книги за риби и птици и изследва най-бързите от тях. Така комбинира перките на най-бързата риба и крилата на най-бързата птица, за да скицира нов дизайн на крилата за самолетите на Хюз. „Ти си гений”, възкликва Хюз, когато вижда нейния проект.

Ламар наистина е гений, тъй като изобретателният й ум продължава да работи на бързи обороти.

Прави опити със светлинни апарати, създава таблетка, която газира вода… Филмовата й кариера напредва, в киното си партнира със звезди, като Спенсър Трейси, Кларк Гейбъл, Джими Стюарт… Постепенно се превръща в легенда на европейското и американското кино. Но паралелно с филмите се развиват и фантазиите й в науката.

През 1940 г. Ламар се среща с Джордж Ентайл, пианист, композитор, писател и изобретател.

Той споделя същия изобретателен дух като Хеди. Двамата намират общ език на различни теми, но най-голямото им безпокойство е задаващата се война. Познанията на Хеди по боеприпаси и различни оръжия се оказват много полезни. Заедно с Ентайл изобретяват изключителна нова система за комуникация на базата на радиовълни, която да се използва за насочване на торпеда към цели по време на война. Или казано на по-достъпен език – радиоуправляеми торпеда, управлението на които не може да бъде засечено и заглушено. Именно затова те търсят военна подкрепа за патентоване на изобретението. През август 1942 година то е удостоено с патент на САЩ, но не влиза в употреба в американската армия. Секретната система за връзка обаче се въвежда през 60-те години.

Междувременно патентът на Ламар изтича. Тя продължава да играе в киното и до 1958 година не получава дивиденти за иновациите си в комуникационните технологии. Признанието идва по-късно.

През 1997 година Хеди Ламар и Джордж Ентайл са удостоени с наградата Pioneer на фондация Electronic Frontier. Хеди става и първата жена, носител на наградата Bulbie Gnass Spirit of Achievement, а рожденият й ден в Австрия и Германия се празнува като Ден на изобретателя.

Наричат Хеди Ламар „майката на Wi-Fi“ . Нейните иновации намират приложение в комуникациите на космическите апарати със Земята, GPS системите, криптираните военни комуникации. И ако сме справедливи, ние също трябва да й отдадем благодарност, че днес можем безжично да се свързваме с мобилни телефони, PC-та и таблети. А удоволствието да се наслаждаваме на екранните й превъплъщения в повече от 30 филма можем да изпитаме, когато поискаме.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви