Увеличените пенсии ще се изплащат навреме
Увеличените пенсии ще се изплащат навреме

Увеличените пенсии, гласувани с актуализацията на бюджета, ще се изплащат още от 7 юли. Това обяви управителят на НОИ Ивайло Иванов. „Още на 7 юли тези, които получават по банков път, ще получат сумите по техните карти. А тези, които получават чрез „Български пощи“, ще ги получат в периода от 7 до 20 юли. Изплащането ще става в зависимост от графиците, които са изготвени от съответните пощенски станции. Хората знаят – така, както е било винаги.

Около 10% ще бъдат завишени пенсиите на всички лица. Ако отчитаме, разбира се, 60-те лева и всякакви добавки, които се изплащаха към различните видове пенсии – през предходния месец като пенсия, добавки и допълнителни суми“. Това поясни управителят на НОИ.

С приетата миналата седмица бюджетна актуализация минималната пенсия се увеличи до 467 лева. А средната за страната вече е 666 лева.

И през юли пенсиите ще се изплащат по електронен път от 7-о до 20-о число, съобщиха от „Български пощи“. За да не се образуват опашки, от дружеството препоръчват възрастните хора да използват и следобедните часове, за да си получат парите, а не само сутрешните. В съобщението се напомня хората да се съобразяват с графиците, които са налични в пощенските станции.

Средната пенсия в България вече е почти 670 лева, минималната за стаж и възраст – 467 лева. А максималната е 2 хиляди лева. Увеличението от 10 процента засега покрива натрупаната инфлация за периода януари – май тази година. Тя, по данни на статистиката, е 9, 1 на сто.

1 300 000 възрастни ще получат новите си пенсии още на 7 юли – те получават парите по банкови сметки.

Въпреки увеличението на пенсиите през юли 306 хил. възрастни ще продължат да получават по-ниска пенсия от прага на бедност, който е 413 лв. за тази година.
Директорът „Анализи“ в Националния осигурителен институт Драгомир Драганов обяснява: „Минималният размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст при непълен стаж – когато човекът има 15 години минимум, но няма, да кажем, 37, там размерът е около 396 лв. Същият размер е на инвалидност поради общо заболяване с най-ниската група инвалидност, наследствената пенсия в минимален размер, пенсиите, несвързани с трудова дейност“.

Увеличените пенсии няма да са за всички

17 хиляди възрастни пък през юли ще получат по-малко спрямо юни тази година. Това са така наречените смесени пенсии – със стаж от чужбина и много малък от България, както и част от пенсиите, несвързани с трудова дейност, които получаваха допълнителна компенсация заради добавките от 120 лева, изплащани през последното тримесечие на миналата година:

„При обмисляне на това какъв да бъде размерът на социалната пенсия за старост, бе достигнато до решението все пак да бъдат покрити 60-те лева – ковид добавката, както и за останалите, но за компенсаторните суми това нямаше как да бъде възможно, защото размерът трябваше да достигне, по спомен, 282 лева и 50 стотинки – това доближава една минимална пенсия за трудова дейност за инвалидност“.

И новите пенсионери, които ще излязат в пенсия след датата 1 юли, ще имат в размера на пенсията си допълнителни 60 лева.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви