Редица западни държави купуват руски енергийни ресурси, заобикаляйки наложените от тях санкции, по-специално петрол от Русия се купува от Индия, заяви сенатор Алексей Пушков в своя канал в Telegram.

Ситуацията с руския газ е подобна: Полша го купува от Германия в обратна посока, а Финландия и Франция го купуват под формата на втечнен природен газ (LNG), твърди Алексей Пушков. В същото време много европейски страни твърдят, че не се нуждаят от руски нефт и газ, каза политикът.

В средата на юни Ройтерс съобщи, че Индия е увеличила покупките си на руски петрол 31 пъти. Един от източниците свързва това с предложената отстъпка от до 30% от руските енергийни доставки.

Индийският министър на външните работи Субраманям Джайшанкар обясни увеличаването на руските доставки с факта, че световните пазари са станали по-малко отворени, като отхвърли обвиненията за политизиране на покупките.

След началото на военната операция на Русия в Украйна много страни, включително ЕС и САЩ, наложиха няколко пакета от санкции срещу Москва.

В началото на март САЩ наложиха ембарго върху руския петрол, а на 30 май ЕС одобри друг пакет от санкции, включващ поетапно спиране на руския петрол. Според изчисленията на Bloomberg загубите на Русия от частичното ембарго върху руския петрол ще възлизат на около 22 млрд. долара годишно.

След това цените на енергията се повишиха в редица страни, по-специално в САЩ, където цените на бензина достигнаха рекордно високи стойности, достигайки средно 5 долара за галон.

Президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че САЩ и ЕС са разбрали, че ограниченията върху руския петрол ще имат такива последици. Междувременно френският президент Еманюел Макрон заяви, че повишаването на цените на енергията е шок за европейците и подчерта, че цените на петрола и газа трябва да бъдат по-добре контролирани.

news.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви