На 7-и юли, четвъртък, от 20.30 часа на сцената на Летен театър – Бургас  предстои поредното представление на новата постановка на „Севилският бръснар“, комична опера в две действия /три картини/ от Джоакино Росини.

Една от най-обичаните опери в световното музикално наследство ще бъде представена в осъвременена трактовка с елементи на социална сатира, дело на режисьора доц. д-р Алекандър Текелиев, съчетани с оригиналната цялостна визия на спектакъла, дело на талантливия млад сценограф и костюмограф Денис Иванов. Събитието е в рамките на Бургаските музикални празници „Емил Чакъров“ 2022, които се осъществяват за петнадесети пореден път от Държавна опера – Бургас и Община Бургас.

Иновативната постановка е разбиваща табута и хвърляща ръкавица към закостенели разбирания и режисьорски похвати.

Творческият и артистичен екип на „Севилският бръснар“ е първокласен и вдъхновен, сценографията и костюмите са провокиращи сетивата и предизвикащи асоциативни връзки, а музиката на Росини звучи винаги актуално и носи настроение и жизнерадостен заряд.

Зад диригентския пулт в четвъртък застава маестро Иван Кожухаров. Концертмайстор на чудесния оркестров състав, който изпълнява сложната партитура с настроение и лекота, ще бъде Христо Белчев.

Прекрасен е и солистичният състав, който ще зареди публиката в Летния театър с много положителни емоции. Баритонът Александър Крунев влиза отново в образа на най-известния бръснар в оперното творчество, а и не само  – Фигаро, в новата постановка той е копие на Елвис Пресли, а образът е издържан изцяло в стилистиката на 70-те години на XX век.

Лирико-спинтовият тенор Николай Моцов гостува отново в ролята на Граф /Шейх/ Алмавива. В ролята на очарователната кокетка Розина влиза прекрасното мецосопрано Йоана Кадийска, за която предстоящият спектакъл ще бъде третото сценично превъплъщение в новата постановка на Александър Текелиев.

Басът Костадин Мечков отново ще породи искрен смях с образа на досадния Д-р Бартоло. Басът Диман Панчев ще предизвика взрив от емоции с ролята си на Дон Базилио.

Сопраното Нона Кръстникова отново ще бъде забавната и провокативна икономка Берта. Баритонът Бранимир Недков ще се представи в оригиналните роли на Фиорелло и Офицера.

В режисьорската концепция е отредена важна вункция и на всички артисти от хоровия състав /с диригент Невена Михайлова/, които имат индивидуални хумористични артистични етюди. Мира Искърова ще изпълни клавирните речитативи, помощник‐режисьори на мащабната постановка са Лина Пеева и Петър Тихолов.

Постановката засяга щекотливи теми в нестандартен прочит, обагрен с социалнопсихологически нюанси. Има и откровени препратки към съвременната „проза“ – маски, дезинфектанти, ваксини, РЗИ, Мосад, ФБР, ДАНС, терористични заплахи, дори списание „Playboy“. Сюжетната линия следва шеметни абсурдни ситуации, в които се отразяват не само характерите на забавните герои, а и най‐характерното от не толкова забавното време, в което живеем…

В програмата на Бургаските музикални празници „Емил Чакъров“ е включен спектакъл на „Севилският бръснар“ на сцената на Летен театър – Бургас – на 24-ти август, като в главните роли ще бъдат: Илина Михайлова /гост/, Добромир Момеков /гост/, Николай Моцов /гост/, Костадин Мечков, Делян Славов, Нона Кръстникова и Бранимир Недков. На 8-и септември предстои първото представление извън Бургас – на сцената на Летен театър – Варна.

Важно – спектакълът не се препоръчва за лица под 12 години!

Билети за „Севилският бръснар“ могат да бъдат закупени на касата на Операта, каса „Часовника“ /пред хотел „България“/, на място преди представлението – на касата на Летния театър, в мрежите на Grabo и Eventim, както и в препратките към събитията в програмата: https://operabourgas.com/bg/programme в официалния сайт на Държавна опера – Бургас.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви