Ток
Самоотчет

Гневни жители на двата бургаски квартал Банево и Ветрен недоволстват срещу продължаващите с години токови удари. Кварталите са потребители на електроенергия от доставчика „ЕVN – България“.

„ Днес подадох сигнал към EVN, че напоследък токовите удари отново зачестиха и не всички уреди издържат, както и че става въпрос за цели 3 квартала. Приеха го с неохота и с досада ми обясниха, че можем да си подадем колективна жалба и на по-високо ниво като КЕВР и Министерство на енергетиката, защото били над EVN. Прозвуча като „жалвайте се на арменския поп“, разказва С. В.

Потърпевшата  е крайно разочарована от оператора на EVN, чийто отговор на оплакването й се сторил арогантен.

Друга жителка на квартал обясни:

„Миналата година инициирах такава подписка в кв. Банево, дори една част от подписалите се бяха от Ветрен. Доколкото съм запознат, адвокат Ошавков е задействал предаването на тези подписи и съставянето в някакъв колективен иск.

Ситуацията беше такава – за всеки иск, за да има тежест, трябва да има доказан изгорял електрически уред, или доказано по-високо или по-ниско напрежение.

С мен се свързаха няколко души, които ми показаха на телефоните си или през други устройства, как напрежението е по-слабо или по-силно в дадени моменти, но никой не пожела да застане с името си и данните, че това е реално отчетена нередност от страна на EVN.

Подписката остана, колективният иск не знам какъв ефект е имал, адвокат Ошавков очакваше, че ще има хора, които биха успели да докажат думите ни. В Банево пускаме постоянно сигнали и жалби, две години поред птиците го отнасят като вина, EVN никога. Даже напротив! Тяхната система предотвратявала аварии, затова имало прекъсвания. Стигнах до извода, че ако птиците си направят политическа партия, ще получат пълно мнозинство, защото съвсем сериозно – птиците са виновни. Комично е вече и нетърпимо“.

Гневните жители обясняват, че тормозът продължавал с години, а институциите били безсилни да се справят с проблема и да поискат адекватно обяснение от управата на EVN.

Наред с всички прекъсвания, които били в един и същ диапазон от време, не липсвали и по-дълги изключвания на електричеството.

„Това е вече нетърпимо! До кога ще търпим тези монополисти, които ни дерат кожите с постоянно увеличаващ се ток, а некачествен пренос на електроенергия“?!, пита Мариян Сотиров от Ветрен.

Мъжът, който има рибен магазин и множество хладилни уреди за съхраняване на продукцията разказва, че токовите удари били ежедневие, а след последния е изгорял двигател на витрина в която съхранявал риба.

„Смених двигател за 600 лева, ако искат от EVN, ще им го подаря да си го запазят в огромната колекция на пострадалите от безотговорността им“, ядосва се бизнесмена.

От BurgasNews потърсихме за обяснение представители от управлението на енергийното дружество. Разговаряхме с управителя на отдел „Комуникации“ към главното управление на електрическата компания Крум Косев.

„Знаем за проблема и правим всичко възможно да го разрешим. Колкото и нелепо да ви звучи за това са виновни птиците. Особено сега, лятото, случаите зачестяват. Струпват се по жиците и предизвикват смущения, които не са точно аварии. Спечелихме една европейска програма за която съобщихме по медиите и благодарение на отпуснатите от нея средства ще отстраним проблема.

Моля жителите за малко търпение. Дайте ни малко време. Започваме да вкарваме 50 километра електропреносна мрежа в земята, там където са най- проблемните участъци. Други 100 километра ще обезопасим, като  направим специална изолация на жиците. Но се иска малко време и търпение. Извиняваме се за създадения дискомфорт и причинени неудобства, но проблемът е от особен характер.

Сезирали сме защитните организации, еко инспекциите и други институции, които отговарят за закрила на птиците и животинските видове. Надяваме се, че след стартирането на проекта, по който спечелихме европейски средства, този проблем да остане лош спомен“, обясни експертът от EVN.

Какъв е редът за получаване на обезщетение от Електроразпределение Юг при нанесена щета (вреда)?

„При щета, за която предполагате, че е причинена от Електроразпределение Юг при изпълнение на лицензионната си дейност е необходимо в рамките на 3 работни дни да уведомите писмено дружеството (чл. 56 от Общите условия). Сигнал може да подадете в някои  от  офисите или чрез писмо на адрес 4000 гр. Пловдив ул. “Хр. Г. Данов“ №37. До края на работния ден, следващ получаването на сигнала, ще Ви посетят представители на ЕР Юг. Те извършват оглед и съставят „Констативен протокол“ в два екземпляра. Вие получавате единия екземпляр след подписването на протокола.

Важно! До съставянето на „Констативния протокол“ не трябва да предприемате ремонт или подмяна на повредените уреди. Окончателно становище за причините за събитието и решение за изплащане на обезщетението ще получите с писмо в срок от 20 (двадесет) дни. За изплащане на щетите от ЕР Юг трябва да подготвите и подадете в  офис на EVN или изпратите по пощата следните документи:

  1. Документи доказващи размера на щетата.
  2. Декларация за банкова сметка за изплащане на обезщетение (формуляр получен с отговора)

Например: В случай на повредени електроуреди, документите са фактури (оригинал) с касови бележки от извършения ремонт и протокол от сервиза за причината за повредата. Ремонтът трябва да възстановява уреда със същите технически характеристики, както преди повредата. Изпратените от Вас документи се разглеждат от упълномощени специалисти, които одобряват и оценяват направените от Вас разходи. Одобрената сума се превежда по декларираната от Вас банкова сметка. обратно към въпросите

 Как можете  да подадете жалба?

Процедурата за разглеждане на жалби срещу мрежовия оператор е разписана в ОУ на ЕР Юг. Спорове между ЕР Юг и клиентите се решават по пътя на преговорите. Ако това се окаже невъзможно – по предвидения в закона и Общите условия на Дружеството ред. ЕР Юг приема и завежда жалби и сигнали, подадени лично в офис за обслужване на клиенти, на адреса за кореспонденция, както и на електронен адрес: info@elyug.bg. Надлежно подадените сигнали и жалби се разглеждат и отговор се изпраща в срок до 30 (тридесет) дни от датата на постъпването им. Необходимата минимална информация за извършване на проверка и изготвяне на отговор е:

  • Име и фамилия;
  • Точен адрес;
  • Описание на ситуацията и желания резултат;
  • Клиентски номер или номер на измервателна точка, ако сте клиент на Дружеството.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви