Тегленето не е проста работа
Тегленето не е проста работа

Тегленето на автомобил е доста отговорна задача, но много хора го правят погрешно. В тази връзка ви предлагаме да се запознаете с някои съвети, които ще ви помогнат безопасно да доставите счупен автомобил до местоназначението му.

Първото, което трябва да направите при теглене на друг автомобил е да включите аварийните светлини и на двете коли. В случай на разреждане на акумулатора или електрически проблем с повредената кола, на задната част на автомобила трябва да бъде поставен авариен знак.

По-добре е да изберете въже с дължина около шест метра, защото когато колата, която теглите не е запалена, това означава, че не можете да разчитате на сервото на спирачките и на волана. Колкото по-дълго е въжето, толкова повече място имате за спиране.

Ако имате качествено въже с нормален карабинер, тогава не бива да се притеснявате. Основното нещо е да намерите мястото, където да го закачите. При някои автомобили това са специални „уши“, които са заварени към носещата част на автомобила, а при други е специална кука, която би следвало да е някъде в колата и се завинтва в скрита в бронята резба. Може да закрепите въжето и със здрав възел вместо с карабинер, ако знаете как се прави.

Друга подробност, която много хора не правят, е да поставите нещо тежко върху въжето. Това е необходимо, за да може при скъсване на въжето да не отлети към една от колите и да ги повреди. Ако нямате специални аксесоари, можете да завържете ненужно яке, например. Когато въжето се скъса, товарът ще го притисне към земята и никой няма да бъде наранен.

В началото на тегленето въжето трябва да е под напрежение,

но това трябва да се прави много плавно и внимателно, най-вече от страна на тегления автомобил. Ако не се придържате към това правило, постоянно ще дърпате „спасителя“ си и има възможност да повредите и неговата скоростна кутия.

Най-добре е да се обадите на другия шофьор веднага щом започне тегленето. Ако колата има система hands free, тогава комуникирайте чрез нея, ако не – използвайте високоговорителя на смартфона. Но трябва постоянно да обменяте информация, за да избегнете непредвидими проблеми.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви