Обожаваме да похапваме плодове по всяко време на деня. Едни от любимите ни са ароматните нектарини, които са не само вкусни, но и с редица ползи за здравето.

Според някои теории, нектарината е изкуствено създадена алтернатива на прасковата без неприятната мъхеста люспа, която много хора не могат да ядат. Според други, този плод е естествена мутация на прасковата и се е появил от само себе си с годините.

По своята същност нектарините са сорт праскови с гладки люспи, получени от кръстоска на синя слива с праскова, чиято родина е Китай. Най-важното е, че освен всички предимства, имат и незаменими ползи за кожата ни.

Грижа за кожата

Нектарините се отличават с големите си количества витамин С и бета каротин, които правят този плод мощен антиоксидант, спомагащ за ограничаване стареенето на клетките.

Витамин С помага за производството на колаген, който прави кожата ни по-здрава и по-еластична. Нектарините съдържат и витамин А. Той пък съдейства при борбата с дерматит и други кожните проблеми.

Още предимства

Този плод е много богат на фибри (особено неразтворими), които спомагат за подобряване на чревния транзит, предпазвайки ни от запек, както и от проблеми с подутия корем, пишат от Hola.

Нектарините са и с високо съдържание на минерали, между които калий, магнезий и калций. Калият ни помага да се борим със задържането на течности, а магнезият и калцият се грижат за костите и зъбите, като същевременно поддържат мускулите ни във форма.

Освен всички тези предимства, нектарините не са и никак калорични – 85% от съдържанието на плода е вода.

Въпреки това съдържанието на захар в сравнение с обикновените праскови е двойно. Затова и този факт трябва да се вземе под внимание от хора, които имат диабет.

lifestyle.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви