Окръжен съд – Бургас потвърди определение на Районен съд – Бургас, с което спрямо обвиняемия Калин В. е взета мярка за неотклонение „Задържане под стража“.

Делото бе гледано по жалба на обвиняемия и неговата защита. В съдебното заседание адвокатът на Калин В. поиска от въззивния съд мярката му за неотклонение да бъде изменена в по-лека такава – „Домашен арест“ или „Парична гаранция“, тъй като обвиняемия има постоянен адрес, на който живее и болна майка в гр. Доспат, за която трябва да се грижи.

Припомняме, че Калин В. е привлечен като обвиняем за това, че в периода 01.06.2022-21.06.2022 г., на различни места в гр. Поморие, к.к. „Слънчев бряг“ и гр. Бургас, при условията на опасен рецидив и продължавано престъпление, на няколко пъти, чрез обещаване, даване и получаване на имотна облага – пари е набирал и транспортирал със собствения си лек автомобил отделни лица от женски пол Н. Д. и Д. П., с цел да бъдат използвани за развратни действия, независимо от съгласието им (престъпление по чл.159г, вр. чл.159а, ал.2, т. 6, вр. ал.1, вр. чл. 29, ал. 1, б.“а“ и б.„б“, вр. с чл. 26, ал. 1 НК).

Настоящият съдебен състав намери за правилен и обоснован изводът на първоинстанционния съд, че към настоящия момент в хода на досъдебното производство са събрани достатъчно доказателства в подкрепа на тезата, че е налице обосновано подозрение обвиняемия да е извършил престъплението, за което му е повдигнато обвинение. В

идно от справката за съдимост, Калин В. е осъждан и сега отново е обвинен за тежко умишлено престъпление, извършено при условията на опасен рецидив, което презюмира наличието на реална опасност той да извърши престъпление. Това за Бургаския окръжен съд „индикира на завишена степен на обществена опасност на неговата личност“.

„Тези факти сочат на трайно изградени криминални нагласи и специализация в извършването на подобни престъпления. Те са достатъчни за да обосновавават наличие на реална опасност от извършване на престъпление, поради което обществения интерес да се предотврати неправомерно поведение на Калин В. към момента надделява над правилото за зачитане на личната свобода, независимо от презумпцията за невиновност“, казва в мотивите си съдебната инстанция.

Според въззивната инстанция правилен е изводът на районния съд, че единствено мярка за неотклонение „Задържане под стража“ към момента е адекватна и пропорционална на преследваната цел, да му се попречи на върши престъпления и да се укрие. Видно е, че обвиняемият не пребивава на постоянния си адрес и не се грижи за болната си майка, а си е наел квартира в к.к. „Слънчев бряг“, в която да пребивава за летния сезон 2022 г.

Определението на Окръжен съд – Бургас е окончателно.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви