Елена Гунчева
Елена Гунчева

След срещата на Костадинов с журналисти и лаконичните коментари, които лидерът на Възраждане направи за Елена Гунчева и решението да напусне партията, с журналиста Янчо Николов от BurgasNews разговаря адвокат  Гунчева, за да отговори на  коментарите, които Костадинов направи около нейното решение да се оттегли от патриотичната формация.

Госпожо Гунчева, как ще коментирате изказването на Костадинов, който каза пред наши колеги, че е спечелил бас, свързан с Вашата оставка? В изказването си председателят на Възраждане загатва, че Вие няма да я подадете, намеквайки, че имате предложение от друга партия, която в момента все още управлява и най-вероятно ще се присъедините към нея? 

Няма нищо вярно, поредната му лъжа. Плюят ме грозно от седмица, а днес си позволиха да искат оставката ми вместо 9 точка да се гласува, като втора. Просто няма такава наглост като тяхната. Побеснях, признавам си го. След като той не е джентълмен, ще го науча, че някои мръсни игри не трябва да се играят. Особено когато не си играч.

Каква е тази девета точка, която искат да гласуват като втора?

Моята оставка. Дори не са искали да изчакат да й дойде времето днес. Грозно!

Защо се получи така? Защо не седнахте да се разберете като интелигентни хора?

Костадинов не излезе с чест от тази ситуация. А аз дори бях готова да седнем да говорим. И  откровените клевети за здравето ми направо ме вбесиха. Най-вероятно ще се наложи тежка операция и обездвижване месеци наред, а той …както и да е. Бог да го съди.

Наблюдавайки политическата картина в страната, мисля, че важи с пълна сила определението на Алеко Константинов за нашите политици – „Всички до един са маскари“. Така ли е според Вас?

Вижте една статия, която Вашите колеги от една бургаска медия  бяха пуснали преди време. Тя е по събрани сведения от открити източници и разследване на Нова. Озаглавена е „Кривият път на Костадинов до парламента“. В нея е отразено и получаването на субсидии пропорционално на % гласоподаватели за партията. Отразен е стремежът на един човек към властта. Тези неща ги подозирах, но едва след като влязохме в НС, започнах да проучвам по-конкретно. За съжаление! А парите за субсидията и безотчетните много ме притесняват.  В България тираж от 100 000 бройки е много сериозна работа. Няма логика и в тези количества, които знам.

Значи има сериозни злоупотреби със субсидиите в партията?

Мога само да твърдя, че е странно. С 42 000 на месец могат да се направят много неща. Даренията са за около 20 хиляди, по негови твърдения. Ама безотчетните вече са 240 000.

Тези 240 000 сигурно се разпределят между депутатите в партията? Всички са доволни и затова мълчат?

Не, не се разпределят! По решение на Костадин се внасят от НС директно в партийната каса. Дори не сме ги виждали. А те са за приемни и сътрудници. Ама кой ще посмее?

Нямаше ли скандал със същите тези субсидии, за които обвиняваха Костадинов, че си е купил къща, апартамент и лека кола? Възраждане иска властта в държавата. Какво ще последва, ако Костадинов дойде на власт?

Ще стане страшно. Той е фашизиран!

Вие, кога го усетихте, че е фашизиран?

Видях го още януари месец. Проблемът беше, че и доста хора около него са такива. И  се задълбочава проблемът! Той още малко за себе си в множествено число ще говори.

Правил съм доста интервюта с членове на Вашата вече бивша партия. Костадин Костадинов, Цончо Ганев, Дренчев и други. Всички говорят много хубави неща за просперитет и сериозна промяна. Вярват и, че ще спечелите изборите, ако има такива предсрочни. От къде тази увереност? Дали няма да им изиграе лоша шега това, че хората видяха, как гласуваха вот на недоверие към Продължаваме промяната  с ГЕРБ и ДПС, които всички спрягат със старото статукво? Ако бяхте в НС сигурно щяхте да гласувате „въздържал се“, нали?

Да, да гласувам с Пеевски щеше да е голямо изпитание и вероятно в самия ден щяхме да се изпокараме с Костадин. За мен ГЕРБ са абсолютно изключени. Те са проказа!  ПП са ужас, но са неопитни и лесно могат да се махнат. Борисов, ако се върне, поне още 26 години ни чакат с него и ГЕРБ. Винаги, когато ДПС искат избори на всяка цена, има нещо гнило. Но хората не го разбират. Не следят политическите процеси. И не се учат, най-лошото. Костадин не казва, какво ще стане, ако ГЕРБ са първа сила. Нали?!

Не, не е казал.

Или какви ще са последиците за народа ни, ако се влезе пак в спирала от избори, при една гладна зима. Аз го мисля и сън не ме хваща. Малко като деца в сладкарница са. Вярват си, че ще спечелят пълно мнозинство и Костадинов ще управлява. Но как, с кого, по какъв начин – е, детайлите са за глупаците явно. Питала съм например, как си го представя излизането от НАТО. Дори да спазим процедурата, армията ни е липсваща. Кой ще ни пази, докато я възстановим, ако успеем? Турция само това чака. А  той тези неща изобщо не ги мисли.

Според Вас, възможно ли е Костадинов да влезе в коалиция с ГЕРБ и ДПС само за да стане министър-председател?

Напълно! Чух сериозни данни, че вече имат договорка, но пък не мога да бъда сигурна, без да ми го потвърдят от повече места.  Но политическата логика е такава. Партиите на сцената се знаят. Как биха се комбинирали. Правила съм всякакви комбинации и никой не може към този момент да управлява самостоятелно. Реалните проучвания показват ГЕРБ първа сила, ПП втора и Възраждане трета. Може и ДПС да са втора. След това са малките – БСП, евентуално проекта на Янев.

Кое Ви притеснява най-много в бившия Ви лидер?

Ужасява ме мнението му за всички, които не споделят неговите възгледи. Нечовеци, фашисти, измет, биологичен отпадък. Прави списъци . Направо бях шокирана. Аз, колкото и да съм скандална, никога не съм си позволявала от трибуната или медиите така да се отнасям към хората. Дори да не мога да ги понасям. Пренебрежителни епитети, както и да е, но това вече е….

Добре, защо не сформирате своя политическа структура? Доколкото ми е известно имате много последователи в Пловдив и Търново?

С това оплюване по медиите? Калта е страшна. А  и за партия трябват здрав гръб и пари. Иначе ще е поредният файтон хора с лидер. Но ще го мисля нататък.

И какво излиза – поредната идея е пълна бутафория, пробутвана на хората с цел лично облагодетелстване и продължаване на традицията за мамене на бедния, изстрадал народ?

В партита има и много свестни хора. Но лидерът…..а никой около него не смее да гъкне.

Интервю на Янчо Николов

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви