Засаждането на редовите култури има редица характеристики. Как да осигурим поставянето на семената с определено разстояние, като избягваме двойното засяване и прескачане? Защо сеитбата с едновременно внасяне на течен тор става все по-популярна?

По принцип прецизните сеялки, като сеялките за зърно, в зависимост от сеялката се делят на механични и пневматични. Последните от своя страна се делят на сеялки с положително налягане и сеялки с отрицателно налягане. Класификацията на прикачени и навесни остава стандартна.

Откъде трябва да започнете, за да изберете правилната сеялка за сеитба на редовите култури?

Най-важното при избора на сеялка е да знаете точно с каква култура ще работите, дали ще е една или няколко. Например, има сеялки, които се заточват само за цвекло или други култури, а има и универсални агрегати. Разстоянието между семената също зависи от културата.

Най- често срещаните разстояния между редовете са:

  • За цвекло – 45 см
  • За царевица и слънчоглед – 70см

Но има и други опции, които се използват в отделните ферми.

Как изборът на сеялка зависи от технологията на отглеждане?

Необходимо е да се вземе решение за технологията на отглеждане – това ще зависи от това кой работен орган да избере сеялка.

Прецизните сеялки се предлагат с дискови ботуши или закотвени ботуши. Анкерният ботуш е предназначен за работа върху подготвени почви по класическата технология. Без висококачествена подготовка на почвата по време на процеса на сеитба, такъв отварач ще се запуши с растителни остатъци и просто няма да влезе в почвата до желаната дълбочина.

Какви сеялки се предлагат за редово сеене?

Прави се разлика между механични и пневматични сеялки. Каква да изберете? Този въпрос е може би най-трудният, тъй като изборът зависи от много параметри, както и от самата култура/култури.

Пневматична сеялка

Намирането на производител, който произвежда сеялки с пневматично устройство от вакуумен тип, няма да бъде голям проблем. В тази категория са представени предимно европейски марки. Принципът на действие е един и същ за всички. Да, може да има много малки структурни разлики, но те не влияят значително върху точността на засяването.

Характеристика на устройствата, работещи на положително налягане, е, че движението на въздуха става в обратна посока. Този тип семемер не изисква уплътнение на диск за семена. В резултат на това дискът не се износва по-дълго . Въпреки това струва малко повече от сеялките с отрицателно налягане.

Механична сеялка

Механичният семеметър не изисква въздушен поток, следователно не са необходими уплътнения, не са необходими вентилатори, но при преминаване от една култура към друга възникват трудности: трябва да смените комплекта на семемера, което е доста скъпо. Но сеялките с такива устройства като правило са по-малко взискателни към хидравликата на трактора.

Например, ако планирате да засеете няколко култури и имате сеялка от 16 или повече реда, тогава изборът трябва да бъде направен в полза на сеялка с въздушна сеялка. За да преминете от една култура към друга, трябва само да смените диска за семена, което е сравнително евтино. Докато смяната на механичните устройства ще струва порядък по-скъпо.

 Избор  на сеялка за трактор

При избора на сеялка за трактор трябва да се има предвид, че прикачната сеялка изисква по-малко мощност от навесната сеялка. Много производители разработват модели на прецизни сеялки с централно снабдяване със семена и торове от общи кошчета за повишаване на производителността. Такива сеялки, в зависимост от посяваната култура, могат да работят дори цяла смяна без зареждане с гориво.

Семената се транспортират от бункерите до сеитбите чрез въздушен поток. Този тип сеялки са обект на повишени изисквания за производителност на хидравликата на трактора. По правило използването на такива сеялки с трактори на местни производители не е разрешено. В допълнение към факта, че е по-удобно да се зарежда зърно, това е и много по-бързо – производителността се увеличава значително.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви