ИТН: Петков е решил еднолично за дипломатите
ИТН: Петков е решил еднолично за дипломатите

Решението идва еднолично от премиера в оставка Кирил Петков, липсва информация от службите. А идеята е била лансирана още през април, когато българска делегация посети Киев. Това коментира Станислав Балабанов от ИТН.

„Това е поредното самосиндикално решение на бившия министър-председател. Това се случи, когато ходихме на делегация в Украйна. Още тогава той даде тази идея на перона на гарата в Полша преди да заминем за Украйна. Беше и ген. Атанасов с нас. Още тогава той каза, колко е хубаво да изгоним тези руски дипломати… Нали те казват, че заради нас няма комуникация в коалицията, пък сега никой не знае, какво ще прави един премиер в оставка.

Може би да се хареса на някого, затова ли го прави?!“, коментира депутатът от ИТН.

Решението за изгонването на 70 руски дипломати е правилно, коментира Димитър Гочев от „Продължаваме промяната“: „Доверявам се, че това е правилното решение. Не знаех за това решение преди то да бъде обявено по медиите. Правителството в оставка има всички правомощия на редовно правителство. Освен това, когато има данни от службите и от Външно министерство, че тези лица е в интерес на България да бъдат изгонени, е по-скоро технически въпрос, че те биват изгонени. Т.е. тук може би няма толкова голяма възможност за политическо решение и маневриране“.

Българското правителство в оставка продължава да пази руските икономически интереси, предупреди заместник-председателят на ГЕРБ и бивш министър на външните работи Даниел Митов:

„Ако службите са си свършили добре работата, то това означава, че те трябва да продължат нататък, защото напоследък се появяват и съмнения за това, че по високите етажи на българската власт, вече от кабинета в оставка, има хора, които продължават да обслужват руски икономически интереси. По-специално да пазят интересите на „Лукойл“. Днес дизелът по бензиностанциите вече е 4 лв. Така че очевидно е пазенето на интересите на „Лукойл“ от страна на кабинета.“

А съпартийката му Екатерина Захариева и също бивш министър на външните работи допълни: „Надявам се да не са панически действия предвид вътрешнополитическата ситуация“.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви