BMW M предизвиква бранша
BMW M предизвиква бранша

Въпреки актуалните пазарни тенденции, където се вижда, че делът на механични скоростни кутии в новите автомобили постоянно намалява, от BMW M тръгват срещу течението и обещават да запазят ръчните трансмисии в моделите си и занапред. Това твърди лично шефът на спортното подразделение Франк ван Меел пред изданието Autocar.

Шефът на BMW M се позовава на търсенето на ръчни скорости, базирано на заявките за М2. Според ван Меел, половината и малко повече заявки за компактния модел са именно за механични трансмисии, което кара компанията да реши да запази този тип агрегати възможно най-дълго, въпреки някои техни недостатъци.

„От техническа гледна точка има малко причини да ги запазим. Те са по-тежки, по-бавни и с тях имате по-висок разход на гориво, отколкото с автоматиците. Но клиентите и феновете наистина обичат ръчните скорости. Те им дават специално усещане, което им позволява да демонстрират, че могат да опитомят звяра – и това е смисълът. Искаме да го запазим“, заявява ван Меел пред Autocar.

Няколко производителя вече се отказаха или обявиха бавната смърт на ръчната скоростна кутия в своите гами. От Volkswagen заявиха, че механичната смяна на скорости ще изчезне при тях до 2030 година. От друга страна, Mercedes-Benz обяви, че постепенно ще започне да премахва ръчните скоростни кутии още през 2023 г.

Ръчните трансмисии са част от емоционалния апел в автомобилите на BMW M, според ван Меел. Той заяви, че (учудващо за мнозина) САЩ е най-големият пазар за динамични модели с такива трансмисии. Конкретно в новия М2 скоростната кутия е 6-степенна, а като алтернатива има 8-степенен автоматик.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви