Пътна безопасност

Превантивна среща, организирана от училищната комисия по пътна безопасност към Професионалната гимназия по туризъм „Проф. д-р Асен Златаров” с председател Ива Миткова – Ангелова, се проведе днес с участието на инспектора по превенция към ОДМВР – Бургас Цветелина Рандева.

Проявата бе във връзка с отбелязването на 29 юни – Национален ден за безопасност на движението по пътищата.

По традиция в тези срещи се включват учениците от 8 клас на професионалната гимназия. Основната цел – възпитаване на безопасно и отговорно поведение на младите хора, като участници в пътния трафик, както и изграждането на толерантност към останалите участници в движението, и през тази година бе постигната, чрез динамични диалози и реални примери от Бургаски регион, онагледяващи рисковите ситуации.

Учениците проявиха огромна активност, като задаваха различни въпроси по темата, споделяха свои преживявания и вълнения.

Особено интригуващи се оказаха въпросите с дрифтирането на леки автомобили, управлението на електрически тротинетки, както и безопасното пресичане по пешеходните пътеки, чрез избутването на велосипеда, скейтборда или тротинетката.

Подрастващите споделиха и своите наблюдения за възлови бургаски кръстовища, на които въпреки въведената пътна маркировка, непрекъснато възникват рискови ситуации – сред тях са кръговите кръстовище до магазин „Метро”, на изхода за Варна и „Трапезица”, както и кръстовищата на улиците „Цар Петър” и „Христо Ботев” и „Гурко” и „Цар Симеон I”.

Превантивна седмица, посветена на пътната безопасност стартира с полицейски беседи пред ученици от горен курс, като ще продължи и през следващите дни със занимания с малчуганите от детска градина „Златното ключе” и сборни групи от бургаските читалища.

Припомняме, че целта на Международния ден за пътна безопасност – 29 юни е повишаване чувствителността на младите шофьори, както и на пешеходците, заостряне на вниманието на обществото и възпитаване на нетърпимост към нарушителите на правилата за движение.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви