Увеличените пенсии - на две плащания през юли
Увеличените пенсии - на две плащания през юли

От 1 юли пенсионерите със сигурност ще получат пенсиите си с 6,1% увеличение. А в рамките на юли като второ плащане ще получат и финално увеличените пенсии. Така ще се достигне до размера, валиден от началото на следващия месец.

Това увери пред БНР Александра Корчева, депутат от ПП, член на Комисията по труда, социалната и демографската политика. Корчева посочи, че най-справедливото предложение е това на ПП.

„Това предложение би трябвало да получи широка подкрепа – то е оптималното предложение. Представлява малко по-цялостна политика по реформиране на пенсиите, двустепенно актуализиране на пенсиите, индивидуална преоценка от първи октомври.“

Относно Covid добавката предложението решава проблема с временността на тези плащания, което обърква хората, допълни Александра Корчева.

През следващите години пенсиите ще се плащат или чрез увеличените данъци и осигуровки или със заеми.

Това предупреди в предаването „Преди всички“ бившият социален министър Деница Сачева, депутат от ГЕРБ и заместник-председател на Комисията по труда, социалната и демографската политика в парламента.

На този етап няма перспектива откъде ще дойдат парите за следващите две години, изтъкна Сачева.
Сачева поясни, че в предлагания от правителството в оставка вариант „добавката от 60 лева ще остане завинаги“. И с тези 60 лева ще има по-голяма разлика между отделните пенсии.

„Веднъж увеличени пенсиите, няма да има политик, който самоубийствено да ги връща обратно“, коментира тя.

Много е обезпокоителен фактът за нарушаване на принципите на социалното осигуряване, смята бившият социален министър Христина Христова.

Правят се две неща, които са в противоречие – преизчисляването на пенсиите от една страна и твърдата сума от 60 лева, която отново ще предизвика разлика, отбеляза Христина Христова.

60-те лева ще бъдат давани за пенсии, отпускани и след 1 юли 2022 г., тоест остават постоянно интегрирани, коментира Христова в предаването „Преди всички“. „Тези 60 лева наистина нямат нищо общо с осигурителния принос.“

„Винаги съм апелирала да не се флиртува с хората в пенсионна възраст“, заяви бившият социален министър.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви