Зеленски с ново искане към САЩ
Зеленски с ново искане към САЩ

Володимир Зеленски призова САЩ да признаят Русия за държава спонсор на тероризъм. Това предаде Укринформ, като се позова на думи на украинския президент. Той ги изрече при обичайното си вечерно видеообръщение.

„Тази сутрин призовах САЩ да признаят Русия за държава, която спонсорира тероризъм. Съответната резолюция е одобрена от комисията на Сената на САЩ. И юридическото решение може да бъде прието от Държавния департамент. Очевидно е, че такова решение е необходимо да бъде взето. И то трябва да бъде подкрепено от целия демократичен свят“, каза Зеленски. Той изтъкна, че е казал това и на участниците в срещата на високо равнище на Г-7 в Германия.

Зеленски каза, че Русия вече е използвала срещу Украйна почти 2800 крилати ракети от различни типове. А броят на авиационните бомби и ракети от установки за залпов огън, поразили украински градове, изобщо не може да бъде определен.

Френският президент Еманюел Макрон обаче заяви, че няма да нарече Русия държава спонсор на тероризъм, съобщи Франс прес.

„Не се нуждаем от каквито и да било квалификации, за да въвеждаме санкции срещу Москва заради инвазията в Украйна“. Това заяви френският президент.

Междувременно броят на жертвите от руската атака срещу украинския мол в град Кременчук достигна 20 души и усилията по разчистване на развалините продължават, съобщи ДПА, като се позова на изявление на Дмитро Лунин, който е областният управител на Полтавска област.

Той каза, че срещу ръководството на мола е започнало разследване, тъй като се предполага, че тя не се е съобразила с предупредителната аларма за въздушно нападение и затова сградата не е била евакуирана.

Москва твърди, че истинската цел на атаката е бил склад за западни оръжия, намиращ се малко по на север от мола, но детонация в него е причинила пожар в търговския център.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви