Депутатите увеличиха приходната част на бюджета
Депутатите увеличиха приходната част на бюджета

Заради очаквана повишена събираемост на ДДС Комисията за бюджет и финанси увеличи приходната част в актуализацията на бюджета за тази година с още 760 млн. лева. По този начин депутатите увеличиха приходната част от 33 352 529,3 хил. лева на 33 353 289 лева, предаде БТА.

Повече от 10 часа продължиха дискусиите по второто четене на актуализацията на държавния бюджет в Комисията. Тя ще бъде довършена във вторник, 28 юни.

Дебатите ще се проведат след пленарното заседание, на което трябва да се приемат актуализациите в бюджетите на ДОО и НЗОК. Причина за по-късното заседание на комисия е да има време да бъде направена проверка колко от разходите по новите предложения в актуализацията на бюджета за тази година не се покриват от увеличението на приходите със 760 млн. лева.

Комисията по бюджет и финанси обсъди, но не гласува компенсациите на небитовите крайни клиенти на електрическа енергия.

По-рано депутатите одобриха нулевата ДДС ставка за хляба като антиинфлационна мярка. Но не постигнаха съгласие за промяна в акциза на цигарите и тютюна.

Комисията не прие предложението на Пламен Абровски от „Има такъв народ“ за повишаване с 20 на сто на възнагражденията на служителите в Българската агенция по безопасност на храните. Не бе прието и предложението му за допълнително финансиране за увеличение на възнагражденията на персонала от Изпълнителната агенция за борба с градушките със сума 1 366,6 хил. лв.

От синдикатите посочиха, че там работят 1000 души, които се грижат за земеделската продукция. И повече от 20 години са с най-ниските заплати. Министърът на финансите Асен Василев попита защо, след като 1000 човека се борят с градушките се плаща на външен изпълнител за тази дейност. И напомни, че в бюджета има предвидени над 300 млн. лева. Те са увеличение на заплатите на хората, които работят в структури, които са оптимизирали дейността си.

Депутатите не приеха и предложението на Абровски за увеличаване на средствата за стимулиране на сектор „Рибарство“, подсектор „Риболов, морска и сладководна аквакултура, преработка и търговия“ с 15 млн. лв. за сметка на приходите от ДДС. Както и – за повишаване с 20 % на възнагражденията на служителите в Изпълнителната агенция по горите, за което да се заделят 1 900 хил. лв. Като ресурсът, необходим за това увеличение, се предлага да бъде от очакваните приходи от събираемостта на ДДС.

Комисията прие предложението на Десислава Атанасова ГЕРБ-СДС за проектиране и изграждане на православен християнски храм в Кипър.

Вносителите на това предложение предлагат да се отделят 100 000 лв. Прието бе предложението на Любомир Каримански ПП „Има такъв народ“. То е в област „Вероизповедание“ и засяга ремонта и реставрацията на Богословския факултет в София. За целта се предлага да се предвидят – 2 250 000 лева. За ремонта на източното (Банското) крило на Зографския манастир „Св. Георги Зограф“ се предлагат – 3 515 000 лева. Като източник за осигуряване на необходимите средства вносителите на това предложение предлагат намаление в размер на 5 705 000 лв. на капиталовите разходи по централния бюджет.

Депутатите приеха и предложението на ДПС за допълнителни средства за Българската православна църква и за мюсюлманското вероизповедание. Те са от 5,8 млн. лева, като средства са компенсация заради високите цени на тока.

Комисията прие предложението на ГЕРБ-СДС за увеличаване на субсидиите за издръжка на обучението на държавните висши училища

по реда на Закона за висшето образование чрез повишаване на тежестта на разпределението въз основа на комплексна оценка за качество на обучението и съответствието му с потребностите на пазара на труда с 20 000 000 лв.

По принцип бе прието от комисията предложението на Тома Биков от „ГЕРБ-СДС“. С него се цели да се запази сумата за подкрепа на културните институции на нивото на първото полугодие. Предложението съответно е: За финансова подкрепа в областта на културата и изкуствата в условията на обявена извънредна епидемична обстановка. Като 30 000 хил. лв. се заменя с 31 400 хил. лв.

Прието бе предложението на Румен Гечев БСП. То е за увеличение на трудовите възнаграждения на работещите от Селскостопанска академия за изпълнение на научно-приложната, иновативна и образователна дейност в областта на земеделието и храните с 5,5 милиона лева.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви