Г-7 изтрещяха окончателно
Г-7 изтрещяха окончателно

Г-7 се съгласиха да проучат поставянето на ценови тавани на вноса на руски петрол и газ. Така ще се опитат да ограничат способността на Москва да финансира инвазията си в Украйна, съобщава агенция Ройтерс. Това заявиха представители на Г-7.

Европейският съюз ще проучи с международните партньори начини за ограничаване на цените на енергията. Това включва опипт за въвеждане на временни тавани на цените на вноса.

Г-7 на богатите нации обсъжда глобално ограничение на цените на руската енергия.

Така искала да попречи на Москва да се възползва от нахлуването си в Украйна, което рязко повиши цените на петрола и газа.

Приходите от износ на руски петрол се покачиха през май, въпреки че санкциите намалиха обема на износа му, съобщи Международната агенция по енергетика в месечния си доклад през юни.

Съединените американски щати бяха първите, които призоваха за механизъм, който да ограничи цената, която другите страни плащат за руския петрол.

Идеята е финансовите услуги, застраховките и доставката на петролни товари да се обвържат с таван на цените на руския петрол. Така че, ако изпращач или вносител иска тези услуги, те ще трябва да се ангажират руският петрол да се продава за определена максимална цена.

Италия, чиято икономика разчита на руската енергия, настоя да се вдигне тавана на цената на газа. Италианският министър-председател Марио Драги миналата седмица предупреди за необходимостта от справяне с цените на енергията, за да овладее инфлацията. И каза, че основното възражение срещу ограничаването от страна на европейците е страхът, че може да накара Русия да намали доставките.

Франция заяви, че механизмът за ограничаване на цените трябва да надхвърли руските продукти, за да намали цените по-широко. Включително за страните от Г-7, които се стремят да доставят енергия от другаде.

Това изглежда е ново течение в световната икономика. Някой, който не произвежда и няма някакъв продукт, но се нуждае от него, да определя тавана на цената за която ще го закупува. Цената на стоката се определя от този, който я притежава. Купувачът може да купи или да се откаже!

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви