Ясни са имената но новите членове на ВСС
Ясни са имената но новите членове на ВСС

Ясни са имената на шестимата представители на съдиите в Съдийската колегия на следващия Висш съдебен съвет.

Това са Мария Терзийска – заместник-председател на Варненския окръжен съд, Явор Колев – председател на Административния съд в Пловдив, Миглена Тянкова – председател на Окръжен съд -Хасково, Васил Петков – председател на Окръжен съд – Ямбол, Даниела Александрова – заместник.-председател на Софийския районен съд и Младен Димитров – председател на Районния съд във Велико Търново.

Вчера нито един от 15-те кандидати не успя да събере необходимата подкрепа от минимум половината от гласувалите магистрати. И това наложи второ гласуване днес.

Регистрираната активност при повторното гласуване за избор на членове на ВСС от квотата на съдиите достигна 64,22 %. Или са гласували 1411 съдии от общо 2197.

Точно в 18.00 часа започна преброяването на хартиените бюлетини, които бяха добавени към резултатите от електронното гласуване. И над три часа по-късно бяха обявени окончателните резултати.

Тъй като изискването – за да бъде избран, кандидатът да е получил подкрепата на повече от половината гласувалите съдии, на балотажа не важи, днес станаха ясни първите шестима членове на Съдийската колегия.

Следващите две съботи – отново в пряк избор, прокурорите ще определят своите представители в Прокурорската колегия на новия ВСС. Първият й член вече е известен – това е избраният от Общото събрание на следователите Петко Петков.

И ако изборите в съдебната система – за попълване на професионалната квота в следващия Висш съдебен съвет, вървят по предварителния си график, то конструирането на парламентарната квота е на кота нула. Заради политическата криза в страната депутатите няма да успеят да излъчат своите 11 представители в новия съдебен кадрови орган. Това може да доведе до конституционна криза.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви