Елена Гунчева
Елена Гунчева

Депутатът от „Възраждане“  адвокат Елена Гунчева първоначално обяви, че се оттегля от парламента на 30 юни заради Костадин Костадинов. Адвокат Гунчева  депозира своята оставка и обяви, че няма намерение да остава в политиката, защото нито една политическа формация не споделя идеалите, които тя носи в своите разбирания, в полза на обществото.

Днес с най-обсъждания бивш депутат в държавата разговаря журналиста от BurgasNews  – Янчо Николов.

Адвокат  Гунчева, още преди да станете депутат, Вие бяхте активен гражданин, който винаги е критикувал властта с остър и хаплив език и се е интересувал от политическата обстановка в държавата. С кое Ви привлече партия „Възраждане“? Какво открихте в нейната идея, което съвпадаше с Вашето „идеалистично виждане“ за света?

Партия Възраждане работи за българските национални интереси, тя е в най-истинската си част родолюбива и българска партия. Съвпаденията на идеите ни бяха големи, включително за НАТО, ЕС, отношението ни към управлението на ГЕРБ, родолюбието, приоритетите в партията. Както подчертавам от няколко дена, аз все още подкрепям идеите на партията, защото те са и мои идеи.

Дочуват се различни „хипотетични конспиративни теории“ относно Вас. Някои гласят, че Кирил Петков е успял да Ви привлече на своя страна. Вие обаче  хвърлихте оставка и се отказахте от депутатското кресло, без да се замисляте. Да вярваме ли, че ще видим отново Елена Гунчева – политик? Или всичко приключи до момент в който отново ще съзрете някого, който носи идеите , които споделяте?

Конспирациите са за тези, които вярват и участват в тях. Можех да остана независима, можех да отида да подкрепя правителството, можех да се договоря за много неща. Колкото и нарцистично да звучи, не съм от депутатите, на които името им се чува за първи път в обществото, когато единствената новина за тях е, че са се отцепили от парламентарна група.

Но цена си слага само този, който е на пазара. Аз на пазар не съм била и не се смятам за стока. За мен е важно съвестта да ми е чиста. Когато не мога да се чувствам свободна и не мога да променя проблемите, които виждам, редно е да напусна парламента и да освободя място на следващия след мен. Много ми е интересно как ще обяснят конспиративната си теория тези, които подхвърлят клевети – какво съм дала – подкрепа, независим депутат ли съм, гласувала съм с новата коалиция!? Просто казах причините и си тръгнах. Ще почина, ще премисля. Подобни решения не се вземат спонтанно. Но към настоящия момент не виждам политическа формация, в която да вляза. Всяко нещо с времето си, никога не трябва да се вземат решения под влияние на емоциите.

Не мислите ли, че идеалистите – политици, които се „развеждат“ с властта в името на идеалите, са персона нон грата? Използват ги до определено време за някаква кауза, която е примамлива за хората, а когато дойде време тази кауза да се превърне в действителност, се оказва, че идеалиста пречи, защото само той не е разбрал, че каузите в политическото говорене, като че ли не са в интерес на обществеността, а на някакви други интереси?

Да, така е. И въпреки всичко, трябва да се опитва и да се борим. И в мрака на Средновековието е имало идеалисти, които са паднали жертва. И във всяка една борба. Жана Дарк са я изгорили на клада, Джордано Бруно също, хиляди хора с идеали са били низвергнати и оплювани. Но те движат обществото напред. Защото да накарам дори и един човек да се замисли за ценностите, за идеите, за България, за това, каква може и трябва да бъде политиката, борбата не е била напразна. Имаше един много хубав стих, че първите паднаха в кърви, а последните станаха първи. Само, че без първите в кърви, нищо нямаше да се случи.

Отврати ли Ви политиката и с какво най-много?

Аз съм близо до политиката от 32 години, въпреки че не обичам да съм на сцената й. Никога не съм си правила илюзии за нея. Още от началото на 90-те години, докато бях в кухнята й, видях хората в нея и методите на действие. В СДС в началото влязоха идеалистите, интелигенцията, мислещите. Докато един по един бяха отстреляни от лакеите и тези, които се продадоха на чужди държави. И накрая останаха само тези, които са удобни. В политиката най-срамно и мръсно е да предадеш интересите на България заради лични интереси или глупост. А и двете ги има предостатъчно.

Какви са сега Вашите лични виждания за тези, които идвайки на власт един ден, наистина ще променят живота на хората към по-добро? Или това са приказки за наивници и една „мечтана, но неизпълнима утопия“?

Напълно е възможно да има такива политици. Но българите трябва да са осъзнали какво искат от политиците. Ако ви прави впечатление, три десетилетия правим една и съща грешка и пак не сме се научили. Вярваме на популистки думи, на усмивки и красиви лозунги и картинки.

Колко от избирателите отварят програмите на партиите, колко от тях на срещи с политици питат по какъв начин смятат да реализират това, което обещават и то с конкретика. Колко от тях не си правят кумири от лидерите си, а ги наблюдават внимателно, за да бъдат коректив, а не жреци на култ към личността.

Винаги има грешки. Въпросът е да има критична маса от политици, които са мислещи и най-важното почтени, които да знаят не само как да увлекат хората след себе си, но и как да ги задържат. Звездоманската болест тресе почти всички български политици и това пречи да вървим напред.

Алеко Константинов е казал за нашите политици – Всички до един са маскари! Това негово заключение , като че ли е валидно и до ден днешен? Защо според Вас, чисто исторически Ви питам, народът ни избира все такива хора да го управляват? На какво се дължи това – национален садо – мазохизъм, страх от нещо, какво обаче, простотия ли ?

Алеко Константинов много добре е разбирал българската душевност. Не всички са били  маскари, но тези, които не са, обикновено не се задържат дълго в политиката. Не само е валидно, но и се задълбочава проблемът.

Народът ни няма генетичната памет да прави държавност и да избира политици. Още от Освобождението българите смятат държавата за нещо чуждо, а не част от тях. Не изключвайте и жестокият политически инженеринг, прилагат от външни сили спрямо България. Скоро пак си препрочетох Льобон и неговата „Психология на тълпите“.

Хората лесно се манипулират, когато за това се хвърли голям ресурс. Още Гьобелс е създал тази доктрина по какъв начин да се манипулират широки маси хора. Дори прочетете Ноам Чомски. Всички тези психологически похвати брутално се прилагат спрямо българския народ.

Точно затова първо купиха медиите. След това опростачиха вкуса и културата ни. Съсипаха образованието и здравеопазването ни. С надеждата да не остане никой, който да може да им се противопостави. Защото те забравят, че на всяко действие, ще се появи противодействие.

Обществена тайна е , че „новите лица на политиката“ са добре подбрани и удобно нагласени фигуранти на „старите компрометирани муцуни“, които нямат очи да застанат по върховете на властта. Защо, според Вас, обществото, което вижда ясно и разбира това, мълчи? А иначе в социалните мрежи всеки размахва автомати, прави революции и прекроява границата ни на три морета.

Никога не обвинявам българите за това. От три десетилетия ни държат в контролирана мизерия и напълно контролирана медийна среда. Когато имаш три кредита, семейство, ипотека, а заплатата ти не стига и се налага да теглиш заеми, за да си платиш сметките, нямаш свободен избор – никога. Само осигурения човек, който не е притиснат до стената от сметки и мизерия, може свободно да изрази волята си.

Представете си ситуацията – не сте доволен от управлението, работите във фирма, която работи с обществени поръчки. В момента, в който тръгнете да протестирате срещу правителството, работодателят ще ви изхвърли, защото и него ще го притиснат. Така действа системата.

А манипулираните новини, затъпяващите филми и реалита, съсипаното образование, не позволяват на средностатистическия българин да има първоначалната информация, за да си състави обективно мнение.

Да не говорим за това, че почти никой вече не е способен на критично мислене. Животът е ден до пладне, мечтите – да се платят сметки и малко удобства. Създаде се и една класа, която има пари, но никакви ценности, защото, за да има пари, трябваше да отрече морала и ценностите. За съжаление бързо успяха да ни наложат пълен контрол.

Как може, според Вашето виждане, да се оправи тази държава? Защо само у нас не се получават нещата? Какво трябва да се случи тук, в България,  за да тръгне нормално тая държава по пътя на развитие и просперитет?

Първо – с мислещи, способни и най-вече морални политици. Грозните политически сметки трябва да бъдат заменени с желание за промяна в интерес на българския народ. Затова и трябва да се промени избирателната система.

За мен мажоритарната е най-добрия избор, като всички кандидати бъдат поставени в равни финансови условия за предизборната кампания. Аз вярвам в българския народ и това, че можем да се справим. И това ще мине. Разделението между нас се дължи точно на външни сили, които имат интерес от една разединена и мразеща се България. Промяната започва от осъзнаването. Осъзнаването започва от словото и делата.

 

Интервю на Янчо Николов

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви