Моряк

На 25 юни се отбелязва Международният ден на моряка.

Празникът е официално обявен от Организацията на обединените нации (ООН) и има за цел да подчертае важността на моряшката професия в световен мащаб и значението ѝ, за да просперира световната търговия.

В света работят над 1,5 млн. моряци, които осигуряват стоките за бита на човечеството. През август 2016 г. в сила ще влезе Морската трудова конвенция (MLC 2006). Тя ще осигури права и защита на работните места на моряците по света.

Тазгодишната световна морска тема е „Нови технологии за екологично корабоплаване“ (New technologies for greener shipping).

Животът на море е различен за всеки моряк, но всички те са изправени пред едни и същи предизвикателства.

За 2022 г., кампанията за Международния ден на моряка, с тема „Вашият рейс – преди и сега, споделете своето плаване“, (Your voyage – then and now, share your journey) се фокусира върху работата на борда на корабите, какво включва, как се е променила с течение на времето и каква е реалността за моряците. Кампанията дава на морските лица шанс да споделят какво ги вълнува най-много в момента, независимо дали това е неразрешената криза със смяната на екипажите или бъдещето на новите технологии.

#SeafarerJourney е новият хаштаг за тазгодишната кампания, която подканва моряците да публикуват две снимки, една от първия си рейс и една от последния, и да споделят какво се е променило. По-екологично ли е корабоплаването? По-добри ли са технологиите? По-квалифицирани ли се чувстват? Какво са научили?

Този хаштаг може да се използва от всеки, който желае да отдаде почит към моряците.

Програма за честването на Международния ден на моряка 2022 г.

Бургас:

23 Юни 2022 / 10:00ч – Международен конгресен център, пристанище Бургас – Международен морски форум „Синьото бъдеще – наша отговорност BeFOR_BeGREEN”

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви