Хекатонхейрите - митологичните същества
Хекатонхейрите - митологичните същества

Гръцката митология е населена с множество богове, които добре познаваме. Заедно с тях из легендарните разкази шестват титани, кентаври, амазонки, горгони и всякакви невероятни същества. Те правят митологията толкова чудновата. Между тях са и хекатонхейрите.

Някои от създанията стават по-известни, защото присъстват често в митологичните разкази, но други изиграват своята решаваща роля в митологичните събития и съдбата им отрежда да бъдат не толкова популярни по-късно. Такива са хекатонхейрите – чудовищни великани, за които единствено се знае, че пазят пред вратите на мрачния Тартар. Кои са те, как и защо са станали стражи на подземния свят?

За хекатонхейрите ни разказва митологията на най-старото време в историята на света. Според разказа майката-земя Гея родила трима великани с по едно око на челото, наречени циклопи, и още трима великани, наречени хекатонхейри. Името им идва от гръцката дума за сто ръце.

Те били сторъки и имали по петдесет глави. Имената им са Гий, Кот и Бриарей. Баща на тези сторъки чудовища бил Уран. Те били толкова страшни, че сам баща им ги заключил в недрата на Земята, за да не виждат светлина.

Майка им Гея повикала другите си синове – титаните, за да се противопоставят на баща си, но само Кронос се решил на това. Той отнел властта от Уран, но по-късно бил застигнат от същата съдба – срещу него се изправил собственият му син Зевс.

Много от титаните застанали на страна на Кронос, но Зевс повикал на своя страна циклопите и хекатонхейрите, които освободил от недрата на Земята.

Благодарение на тях Зевс взел превес, защото имал на своя страна силата на стоте ръце на всеки великан, които сграбчвали в смъртоносна хватка титаните и ги запращали в Тартар. С това десетгодишната война на Зевс срещу Кронос за управлението на света завършила с победа на водача на олимпийците – Зевс.

Като награда хекатонхейрите получили от върховния бог правото на достъп до амброзията и нектара. Това означава, че той ги направил безсмъртни, дал им божественост.

Освен това те били призвани да пазят входовете на Тартар, където били заточени титаните. Титаните също са богове и затова не можели да бъдат убити, но завинаги загубили достъп до света на светлината, защото ги пазели най-страшните пазачи с по сто ръце и петдесет глави.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви