Премиерното представление на балета „Дон Кихот“, по музика на Лудвиг Минкус – на 7-и юни в Летен театър – Бургас, премина с очакван успех.

Със спектакъла, в който гостува примабалерината на Софийската опера и балет Марта Петкова, официално бяха открити Бургаските музикални празници „Емил Чакъров“ 2022.

За почитателите на балетното изкуство, които са пропуснали еуфорията на премиерата, Бургаската опера е подготвила нова дата – 28-и юни, вторник, от 20.30 часа, също на откритата сцена в Приморския парк на Бургас.

В главните роли на Китри и Базил ще бъдат Кристина Чочанова, солистка на Софийската опера и балет, и премиер-балетистът на Софийската опера и балет и Бургаската опера – Емил Йорданов, който танцува и на премиерата.

Чудесната постановка на „Дон Кихот“ е на Галина Калчева – режисьор на внушителната мащабна балетна феерия по хореография на Мариус Петипа и Александър Горски.

Великолепната сценография, пресъздаваща по самобитен начин испанския бит и колорит, е на Иван Токаджиев, напълно съответстващите с идеята на декорите ярки и атрактивни костюми са дело на Яна Дворецка, която е сътворила цели 82 оригинални сценични облекла за премиерата, ушити майсторски от гардеробиерките на Бургаската опера, асистент-режисьор на внушителната постановка е Лина Пеева.

Високо е и нивото на техническо обезпечаване на спектакъла – декорите и специалните ефекти са впечатляващи и съобразени със съвременните световни тенденции в сценичното изкуство.

Всеобщото мнение за премиерния спектакъл на „Дон Кихот“ е, че е постигнато възхитително съчетание на ритми, обагрени от страст, динамика и вихър от емоции, и има цялостен облик, синхронизирал идея, музика, художествени послания и вдъхновено изпълнение, под знака на истинско майсторство.

Цялостната многобагрена феерия на сцената на Летния театър на спектакъла във вторник ще изградят – чрез динамика на движенията и умело предаване на емоционалните послания, всички десетки изпълнители.

Освен атрактивните солисти – Кристина Чочанова и Емил Йорданов, в ролите в спектакъла на 28-и юни публиката в Летния театър на Бургас ще има удоволствието да види блестящ каст от артисти.

В характерните роли, изискващи актьорски умения, на емблематичната двойка от романа на Мигел де Сервантес – Дон Кихот и Санчо Панса, влизат: Петър Тихолов – в образа на Рицаря на печалния образ, в ролята на неговия верен сподвижник в рицарските дела – Санчо Панса, ще бъде Антон Иванов /гост/.

Бургаската публика ще види Теодор Цаков и Яна Бердута – като Еспада и Мерседес, които танцуваха на премиерата, са атрактивни и блестящо пресъздават испанския темперамент чрез разнообразните вихрени танци.

Като Повелителката на дриадите – стилна, въздействаща, внушаваща респект, ще бъде отново младата балерина, носителка на многобройни национални и международни отличия, която вече има няколко успешни роли в спектакли на Държавна опера – Бургас – Емона Георгиева.

С нежно и феерично сценично присъствие и артистичност ще се отличи на сцената в Летния театър и Събина Косева – като Амур.

Динамични и очарователни ще бъдат отново Даниела Туртуманова-Стоянова и Натали Иванова – като Приятелките на Китри.

Истински южен полъх и темперамент обещават персонажите на Приятелите на Базил – премиер-балетистът Даниел Тичков и Кирил Филипов.

В страстния Цигански танц като кълбо от чувственост и динамичност ще бъдат отново Ива Овчарова и Кирил Филипов.

Като бащата на Китри – Лоренцо, на сцената колоритно присъствие ще има Светлан Николов, в ролята на Кръчмарката ще бъде атрактивната София Ловджиева.

Интригуващ е и образът на Гамаш, именитият самонадеян благородник, който неуспешно се бори за сърцето на красавицата Китри – в изпълнение на Даниел Димитров.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви