Северна Македония отказва предложението
Северна Македония отказва предложението

Благодарим на Франция, но трябва да отхвърлим предложението. Това обяви Буяр Османи, външният министър на Северна Македония, съобщи Нова Македония.

Дипломатът публикува своето обръщение в социалните платформи. Коментарът е за идеята на ЕС за решаване на въпроса между Северна Македония и България.

Османи обяви, че има два проблемни момента. Това са думата „протокол“ в рамката, като парадигма на историческите въпроси. И думата „откриване“ в параграф шести от заключителни на съвета.

Те не са във френското предложение като окончателни решения. Представени са като въпроси, по които не може да се постигне споразумение. Днешното приемане на резолюцията в българския парламент, която набляга на тези два въпроса, дългосрочно ще стопира европейския процес.

Македонският дипломат обяви благодарност за френския опит, но обяви, че той няма да бъде приет, заради части в него, за които българската страна не е проявила разбиране. Това означава, че идеята ще трябва да бъде преразгледана.

Македонският премиер Димитър Ковачевски обяви, че предложението не може да бъде прието.

2 КОМЕНТАРИ

  1. БРАВО на Македонците ДИПЛОМАТИ С ХАРАКТЕР!!!ПАК НИ СЕ ПОДИГРАХА. Не се гънат и кланят пред всеки. КОЙТО Е КАЗАЛ ,ЧЕ СМЕ ЕДНА КРЪВ , ГРЕШИ.

  2. Станали сме за подигравки от Македонци и Албанци. Нямаме политици с национално достойнство .Потъваме импотентни , да се ориентираме в новата ситуация. МИЛИЯТ НИ ДОБЪР НАРОД.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви