Пабло Роси

Ценното събитие ще се състои в Бургас на 7 юли (четвъртък) от 19 часа в Културен дом на нефтохимика (НХК). Публиката ще има възможност да се наслади на великолепните изпълнения на виртуозния маестро, с любезното съдействие на Бразилското посолство, Културен институт Зенон, Лятна академия на изкуствата Созопол и Гранд Хотел и СПА Приморец.

Събитието ще отбележи 200-годишнината от независимостта на Бразилия, като специален гост ще бъде посланика на страната – Нейно Превъзходителство г-жа  Мария Едилеуза Фонтенеле Рейс. Ще звучат изпълнения на бразилските композитори Ейтор Вила-Лобос, Едино Кригър, Енрике Осуолд, Камарго Гуарнери, както и на Луис Моро Готшалк, Ференц Лист и други.

Кой е Пабло Роси?

Още 7-годишен, той печели своята първа награда в конкурс по пиано. Получава най-високото отличие и на Първия национален конкурс  за млади бразилски таланти “Nelson Freire“ от 2003 г.

Днес е лауреат на повече от 10 награди от международни състезания. Завършва с високи отличия бакалавърска и магистърска степен в Московската държавна консерватория „П. И. Чайковски“ в класа на световно известната пианистка Елисо Вирсаладзе.

През 2021 той защитава своята втора магистратура в  частната консерватория Mannes  scholl of mucic в Ню Йорк. Албумът му ”Villa-Logos: Complete Violin and Piano Sonatas” издаден от Naxos е признат като най-добрия камерен музикален запис от знаменития BBC Music Magazine.

През последните 5 години е изнесъл повече от 70 рецитала в Европа, Америка, Африка, Латинска Америка и Азия.

Ето какво сподели Пабло Роси за своя дебют на българска сцена: „Мисля, че е важно да се подчертае, че тази година е празнична не само за бразилския националния суверенитет и нашите 200 години независимост, но и за бразилската музика и култура, по отношение на формулирането на национален авангард музикален език.

Затова, на концерта в България ще направя своеобразна панорама на бразилската музика от времето на началото на Републиката до наши дни, с произведения на съвременни композитори.

Изключително важно е, че когато се приближим до 1922 г., когато се състои Седмицата на съвременното изкуство, която бележи началото на бразилския модернизъм, акцентът ще е върху музиката на великия гений Вила-Лобос, изгрял на това велико събитие, което промени хода на бразилското изкуство.

В програмата ще бъдат включени две негови пиано сюити – A Próle do Bebê no.  1 и „Детският карнавал“.

Програмата, която ще изнеса пред българската публика обхваща и миниатюри на композитори, от които много се възхищавам, като Х. Осуалд – изразителят на „бразилския импресионизъм;“ Алмейда Прадо, който ще изпълня за първи път пред широка аудитория;  моят сънародник Едино Кригер, който е един от най-плодотворните композитори в Бразилия.“

Концертът на Пабло Роси и Лятна Академия на изкуствата

Концертът у нас на бразилския виртуоз се организира като откриващо събитие за XVII-тото издание на „Лятна Академия на изкуствата“ с инициатор и организатор Петя Великова.

Обучителният формат включва майсторски класове в различни жанрове на изкуствата, които се водят от изключително популярни имена и финишират с обща културна програма. Възможността младите дарования да се докоснат до работата на своите кумири, създава специална атмосфера и осигурява пряк достъп на широката публика до изкуството.

Концертът продължава мисията на „Лятна Академия на изкуствата“, да популяризира и утвърждава образци на българската, европейската и други школи в сферата на професионалното музикално и художествено изкуство, актьорско майсторство и други творчески насоки.

„Гордеем се, че тази година имаме възможността да представим авторски концерт – на бразилски композитори, почитайки 200-годишнината на независимостта на страната“ – сподели г-жа Петя Великова.

Дебютът в България на Пабло Роси с клавирен концерт ще се състои на 7 юли (четвъртък) от 19 часа в НХК, Бургас. Билети можете да намерите на Каса „Часовника“.

За повече информация: 0894 898 098, Маруся Русева, Арт Ателие.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви