Заради опозицията пенсиите няма да се увеличат с 20 %
Заради опозицията пенсиите няма да се увеличат с 20 %

В началото на юли пенсионерите ще получат увеличение на пенсиите си от 6.1 процента, както е изчислено по швейцарското правило. Тъй като заради неработилия парламент и неприетата актуализация Националният осигурителен институт няма време да направи нужните изчисления. И да задвижи по-високите размери на пенсиите.

Това стана ясно от думите на Искрен Арабаджиев, председател на социалната комисия в Народното събрание и депутат от „Продължаваме промяната“. Той коментира темата пред журналисти в кулоарите на парламента.

„В рамките на месеца може да се получи още, зависи какъв вариант на бюджет ще се приеме“, обясни той. И допълни, че към момента управляващите имат разработени няколко проекта за актуализация на пенсиите. И са готови да ги изпълнят, но зависи какво ще се приеме в пленарната зала.

Заместник-председателят на социалната комисия и депутат от ДПС Хасан Адемов увери, че хората могат да бъдат спокойни.

„Ако по някаква причина не получат увеличението от началото на юли, ще го получат или малко по-късно през същия месец. Или с пенсията през месец август“, обясни Адемов пред журналисти в парламента.

Според него няма забавяне в процедурата по актуализация на бюджета по субективни причини. Тъй като в нея са заложени срокове за предложения между двете четения. И тези срокове са изтекли в сряда и четвъртък тази седмица. Това бяха дните, в които заради партийни ежби опозицията не се регистрира в зала и провали кворума. За днес е насрочено заседание на бюджетната комисия. На него ще бъде разгледан на второто четене законопроектът за бюджета на Държавното обществено осигуряване.

Другият заместник-председател на социалната комисия и

депутат от ГЕРБ-СДС Деница Сачева

посочи, че забавеното осъвременяване на пенсиите се дължи на управляващите и начина, по който са организирали процедурата по актуализация на държавния бюджет в парламента, а не на саботаж от страна на опозицията.

Тя припомни предложението, внесено от ГЕРБ-СДС, което предвижда увеличение с 15% на размера на пенсиите. От формацията предлагат още изплащането на ковид добавката да се запази до края на годината, а след това да се превърне в социална помощ за най-бедните възрастни хора.

По-рано замeстник-председателят на парламентарната бюджетна комисия и народен представител от „БСП за България“ Румен Гечев каза пред медиите, че заради ГЕРБ-СДС, ДПС, „Възраждане“ и „Има такъв народ“ приемането на актуализацията се бави.

„Това, че на 1 юли няма да могат да бъдат платени 20 процента увеличение, а само шест, се дължи на следните субекти – ИТН, ГЕРБ, ДПС, „Възраждане“, каза Гечев.

Според него трябва да се види дали увеличението може да се приеме със стара дата. Националният осигурителен институт също трябва да каже дали увеличението може да е в следващ период.

Парламентарната комисия по бюджет и финанси ще работи извънредно, за да приключи с държавния бюджет и бюджетите на Държавното обществено осигуряване и Националната здравноосигурителна каса до 29 юни и от 1 юли да има актуализиран бюджет. Това увери председателят на комисията и депутат от „Има такъв народ“ Любомир Каримански. По думите му всякакви спекулации, че няма да бъде приет бюджетът, са неистини.

Пред журналисти Каримански обясни, че графикът предвижда в събота и в понеделник комисията да заседава, за да може на извънредното пленарно заседание във вторник актуализацията на бюджетите на ДОО и НЗОК на второ четене да бъде приета, а в сряда депутатите да гласуват актуализацията на държавния бюджет.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви