Месарите е открит

Археологическият обект Месарите беше официално открит днес за посетители. След 10-годишни проучвания, реставрация и консервация от днес вече обект Месарите 4 е достъпен.

Всичко е започнало по време на лов. Ловджиите решили да си направят заслон, но открили подредени камъни. Обадили се на археолозите и така започнали проучванията на местността.

Никой не може да каже какво точно означава „Месарите“ и със сигурност местността не се е казвала така в античността, но е сигурно, че тук са живеели богати гърци – извън градския шум, на пътя между зеленчукови и плодни градини и рудниците, които осигурявали добър доход. И, разбира се, прекрасна гледка към целия залив – отпред до Черноморец, а отзад – до Буджака.

Гледката на богатите гърци от Аполония

На това място е открит комплекс от четири сгради с прилежащи дворни места, разказва научният ръководител на разкопките доц. Д-р Кръстина Панайотова. Той е възникнал около средата на  V в. пр. Хр.

Месарите

Разкрити са останките от общо 6 сгради, чийто двулицев градеж е от ломени камъни на кал. При изграждането на стените във височина са използвани и кирпичи, а за покритието на сградите са употребени коринтски плоски керемиди и калиптери.

Находките

Предлолага се, че сградите са изоставени по време на нашествие на Филип Македонски, но следи от битка все още не са открити. След това постройките са срутени, а на тяхно място е създаден некропол през последната четвърт на IV в.  пр. Хр. Документирани са 35 гробни съоръжения, в които е извършено трупополагане и трупоизгаряне, както и 10 обредни огнища с многобройни дарове. Открити са и четири много добре запазени керамични гробове – нещо, което е рядко срещано.

Керамичните гробове

Тук е разкрита и част (над 45 м)  от път с широчина около 6.50 м. Той има настилка от дребни ломени камъни като по средата ясно се очертават коловози, разположени на около 1.08 м един от друг. Този добре оформен и дълго използван път е бил основна ос между града и неговата територия на югозапад, заета от извънградски имения и минни разработки по Медни рид.

Пътят е използван дълго

По време на разкопките е извършена консервация на останките в Сектор Месарите 4 с финансиране от Фондация Левентис. Доц.д-р Кръстина Панайотова благодари на всичките си сътрудници – от България, Франция, Гърция, Кипър и Румъния, които са положили огромен труд, за да разкрият тайните на скритото съкровище Месарите.

Археологическите проучвания от 2011 до 2021г. са в изпълнение на Българо-френски научно изследователски проект „Аполония – некропол и територия“ между Националния археологически институт с музей (НАИМ) при БАН и музея Лувър с ръководители доц. д-р Кръстина Панайотова и д-р Александър Баралис бяха проведени археологически проучвания в три сектора, обозначени като Месарите 2, 4, 6.

Кметът Тихомир Янакиев посрещна гостите

Гостите на церемонията бяха посрещнати от кмета на община Созопол Тихомир Янакиев. „Досега бяхме ние, сега вече за този обект отговаряте Вие“, каза доц. Д-р Кръстина Панайотова, като подчерта, че без съдействието и грижата от страна на общината, този обект нямаше да бъде факт.

Кметът и доц. Панайотова

На откриването присъства посланикът на Франция Флоранс Робин, която благодари за доброто сътрудничество между френската фондация Левентис, музея Лувър, Националния археологически институт с музей при БАН, директора на местния археологически музей в Созопол Димитър Недев и общинската администрация в лицето на кмета Тихомир Янакиев.. Тя заяви, че това сътрудничество не е само за този обект, а ще бъде дългосрочно партньорство. Тя каза още, че се надява много скоро Месарите да бъде включен в нова туристическа обиколка на археологическите забележителности на Созопол.

Посланикът на Франция Флоранс Робин

Директорът на Националния археологически институт с музей (НАИМ) при БАН доц. д-р Христо Попов също подчерта, че голямата археологическа забележителност е факт, благодарение на усилията на археолози, фондация Левентис и община Созопол.

доц. д-р Христо Попов

На 25-27 юни в Созопол ще се проведе и Международна научна конференция, посветена на 100-годишнината от първите разкопки на Националния археологически институт с музей – БАН в Созопол и 20 години от началото на Френско-българската археологическа мисия.

 

 

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви