Световните агенции за падането на правителството
Световните агенции за падането на правителството

Правителството на българския премиер Кирил Петков падна при вот на недоверие, съобщават световните агенции. Техните реакции събраха БТА и Dir.bg.

Това ще хвърли страната в политически хаос на фона на войната в Украйна и повишаващата се инфлация, отбелязва Ройтерс. Допълва се, че до приетия със 123 срещу 116 гласа вот се е стигнало, след като управляващата коалиция е загубила мнозинството си. Това е станало заради спорове забюджета и въпроса дали трябва да вдигне ветото за присъединяване на РСМ към ЕС.

Петков, 42-годишен харвардски възпитаник, който обеща да се бори с корупцията, зае твърда проевропейска и пронатовска позиция, след като Русия нахлу в Украйна. Това е необичайно становище за страна с традиционно приятелско отношение към Москва, отбелязва Ройтерс. Агенцията цитира мнението на анализатори, които предвиждат, че при ново правителство българската политика към Русия ще е по-неутрална. Ройтерс акцентира на думите на Кирил Петков, че „този вот е една малка стъпка от много дълъг път“.

Световните агенции виждат опасност в няколко направления. Те са: получаване на фондовете за възстановяване, въвеждане на еврото и доставките на газ.

Сега страната е изправена пред възможни, четвърти от април 2021 г. парламентарни избори. Това застрашава получаване на европейските фондове за възстановяване и намеренията ѝ до 2024 г. да въведе еврото. Политическият блокаж може също така да попречи на усилията на България да си осигури устойчиви доставки на природен газ. Тъй като София отказа да плаща в рубли и Москва прекъсна доставките на синьо гориво за страната. А тя е почти напълно зависима от руския газ, отбелязва Ройтерс.

Асошиейтед прес посочва, че загубеният вот на недоверие от коалиционното правителство на центристкия премиер Петков може да се отрази на разширяването на ЕС, като забави още повече усилията на балканските страни за влизане в съюза.

АП допълва, че България е блокирала кандидатурата за членство на Северна Македония, а с нея и тази на Албания, и отбелязва, че днешният вот може да доведе до засилване на руското влияние в региона.

Политически вълнения в България, правителството падна, така започва информацията си от София Франс прес и добави, че вотът на недоверие е бил гласуван на фона на разногласия, засилени от войната в Украйна.

2 КОМЕНТАРИ

  1. Никой по света не го интересува политиката в българия.Типично по нашенски се радваме,преди да сме постигнали някакъв положителен резултат и завършваме с хора и ръченици.

  2. Имаме най-свободната журналистика в целият свят.НО ТЯ САМА СЕ ПРАВИ ЗАВИСИМА,КАТО ПРЕДЛАГА УСЛУГИТЕ СИ ЧРЕЗ ЗАПЛАЩАНЕ!!!

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви