Бургас е домакин на Международния морски форум „Синьото бъдеще – наша отговорност” BeFOR_BeGREEN.

За участие в него бяха поканени над 100 български и чужди фирми, институции и организации, свързани със синята икономика и иновациите.

Организатори на единственото в страната събитие, посветено на Международния ден на моряка са „Пристанище Бургас” ЕАД и Община Бургас. Събитието се провежда със съдействието на „Южнобългарски морски образователен център” ЕООД, Българска асоциация на морските капитани, „Shippossible” LTD и Бургаска морска асоциация.

Фокусът на второто издание на форума е „Нови технологии за по-екологично корабоплаване”, в съответствие с обявената световната морска тема на Международната морска организация (IMO).

Провеждат се два панела за дискусии: „Нови технологии за екологично корабоплаване” и „Зелени пристанища – инфраструктура и услуги”. Участие в тях са лектори от образованието, морското право, пристанищна и корабна дейност, държавни и неправителствени организации от България и чужбина.

Само след 2 дни морската общност ще чества за 12-ти път Деня на моряка. Международната морска асоциация, макар и късно, но напълно заслужено, през 2010 година обявява 25 юни за ден, в който се отдава значимото и изразява признателност на морските професии. Именно те осигуряват 90% от стоките на потреблението в световен мащаб. Благодарение и на подкрепата на участниците в BeFOR-2021г. моряците бяха обявени за ключови работници в България. Освен развитието на морския сектор, международната общност се стреми и това да стане по щадящ към морската природа и фауна начин. Последните 30 дни в Бургас бяха проведени няколко форума, които издигнаха града на много високо ниво в синята икономика“ , каза по време на откриването на форума Диян Димов, изп.директор на Пристанище Бургас.

Първото издание на Международния морски форум „Синьото бъдеще – наша отговорност” доказа, че с общи усилия се достигат набелязаните цели.

В предстоящия Международен ден на моряка организаторите отправят поглед към новите предизвикателства за „по-зелен” морски сектор, към нови технологии и оборудване.

Темата за Черно море отново ни обединява. Подкрепям всички инициативи, които провокират дискусия по нея. Съвсем скоро проведохме кръгла маса с тема „Черно море – бъдеще на Европа“. Резултатът от нея е резолюция, която покрива основните приоритети на региона и страната по отношение на политиките, свързани с морето. В нея се обръща внимание и на създаването на национален координационен център за взаимодействие в областта на синята икономика, разработване на проект на национална интегрирана морска стратегия, актуализиране на законодателството, ефективно реализиране на политиките за син растеж. В рамките на месец това е второто събитие, което обединява сериозен експертен ресурс и дискусия за дейността на пристанищата, водния транспорт, науката и морските ресурси. Всичко това са положителни знаци и ни дава увереност, че е налице необходимата енергия да вървим от дебати към конкретни действия“ , заяви от своя страна областният управител Стойко Танков.

Зам.-кметът по бюджет и финанси на Община Бургас Красимир Стойчев също отправи поздравления към участниците във форума.

За Бургас е чест, че този престижен форум се провежда тук. Транспортът, туризмът и екологията са неразривно свързани и изключително важни за нас, които живеем край Черно море. Непрекъснато при нас идва инвеститори, които искат да развиват определена индустрия. Бургазлии сме много чувствителни на тема екология и затова първите въпроси, които им задаваме са: Какво е това производство и екологично ли е? Ако не е, то обясняваме съвсем учтиво, че то не може да се развива в нашия град. Бъдещето на зелените пристанища означават, че екокатастрофите ще се сведат до минимум. Община Бургас инвестира много екология и зелена система. Имаме редица проекти, които са свързани с Черно море. Надявам се, че този форум ще се превърне в традиция за Бургас“ , каза той.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви