Започна голямата бързане да приемем РСМ
Започна голямата бързане да приемем РСМ

Започна заседанието на външната комисия към парламента по френското предложение за Северна Македония. Внесени са проекти за решения на ДПС, ГЕРБ и Христо Иванов. Проектът на решение на ДПС е внесен още вчера. И е за одобрение на предложения от Френското председателство проект на Преговорна рамка за членство в ЕС на РСМ и Албания.

Предложението на ГЕРБ-СДС е внесено днес. И предвижда предприемане на действия от Министерския съвет на Република България за одобрение на проекта на Преговорната рамка и проекта за Заключение на Съвета на ЕС за европейската интеграция на РСМ.

Третият проект на Христо Иванов, председател на ПГ „Демократична България“, е внесен днес. И е във връзка с разширяването на Европейския съюз и процеса на преговори на Република Северна Македония. В него се предвижда прецизиране на текста на проекта на заключенията на Съвета. Така че да гарантира вписването на българите в конституцията на РСМ в разпоредбите, в които са споменати други народи, на равна основа с тях.

Заседанието започна с отхвърляне на предложения

В началото на заседанието бяха отхвърлени предложенията на „Възраждане“ – заседанието да бъде отложено. И на „Има такъв народ“ – да отпадне изслушването на външния министър Теодора Генчовска за двустранния протокол за договореното между България и Северна Македония.

От ДПС и ГЕРБ призоваха да се запази добрият тон. Станислав Анастасов от ДПС подчерта, че вече има конкретни решения, които трябва да бъдат разгледани. „Ситуация днес е коренно различна /с какво?/ от тази вчера“, каза той. Думата взе бившият външен министър Даниел Митов. Той призова: „Ние от тук не трябва да излизаме без проект на решение, което да представим на залата. Предстои ни много сериозна работа“.

Външният министър Генчовска заяви, че МВнР е очаквало свикване на заседание на комисията по външна политика още миналата седмица. Заедно с преговорната рамка в Народното събрание е внесен и неподписан проект на протокола. Неговото съдържание е на разположение на депутатите.

„Разполагаме с много малко време, за да вземем едно изключително важно решение. Разбирам, че са внесени проекти за решение на НС, за да може този процес да се придвижи напред. Ние не сме запознати официално, защото тези проекти не са ни изпратени. Можем да дадем чисто експертно мнение“, заяви министърът на външните работи Теодора Генчовска. Тя уточни, че така нареченото „френско предложение“, всъщност не е на Франция и че всички документи трябва да се разглеждан съвкупно.

Министърът каза, че по искане на председателя на комисията още миналия четвъртък е изпратено писмо с доклад на това, което е свършено от страна на МВнР „като разговори не само с председателството на Съвета от ЕС, но и на други държави от ЕС“.

В понеделник е изпратен и проектът на протокол с обяснително писмо с плюсовете и минусите на този протокол.

Внесен е и съответният доклад от 15 страници, обясни Генчовска. „Към днешна дата няма какво повече да добавим към доклада, който сме ви предоставили“, каза тя.

По настояване на депутатите тя го изчете по време на заседанието. Генчовска подчерта, че МВнР не взема страна по темата.

Евродепутатът Ангел Джамбазки пък внесе в НС искането на ВМРО за корекции по френския проект за РС Македония.

Днес всички депутати в Народното събрание получиха искането на ВМРО, което следва да бъде добавено към т.нар. предложение на Френското председателство по темата Македония. В него ясно са очертани всички видове гаранции, които страната ни трябва да получи в различните документи, за да защити България своя национален интерес. Не трябва и не може да бъде подкрепян протокол, в който няма гаранции за правата на българите в Република Северна Македония, се казва в публикация в страницата на българския представител в ЕП и съпредседател на ВМРО Ангел Джамбазки.

Искането е изпратено до всички парламентарно представени партии в 47-ото НС. Пред Народното събрание се събират и протестиращи от ВМРО.

„Продължаваме Промяната“ настоява заседанието на парламентарната Комисия по външна политика, на което ще бъде изслушана министърът на външните работи в оставка Теодора Генчовска, да бъде открито.

„Имаме съображения, че новото мнозинство на ДПС и „Възраждане“ ще поиска заседанието да бъде закрито, с което да продължи играта на нерви със страховете на българските граждани. От „Продължаваме промяната“ ще настояваме заседанието да е открито, включително за медии, за да има пълна прозрачност по процеса и яснота за преговорната рамка и двустранния протокол“, се посочва в съобщението на „Продължаваме Промяната“.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви