Германия отхвърли забраната на ЕС за ДВГ
Германия отхвърли забраната на ЕС за ДВГ

Германското правителство няма да се съобрази с плановете на ЕС за забрана на продажбите на автомобили с ДВГ от 2035 г. Това обяви финансовият министър на Германия Кристиян Линднер в реч през Асоциацията на германските индустриалци (BDI).

„Все още има пазарни ниши, в които двигателите с вътрешно горене ще бъдат разрешени. Решението на Европейския парламент е погрешно и германското правителство на е съгласно със законодателството в ЕС по този въпрос“. Това заяви министърът.

Линднер е част от германската Либерално-демократическа партия, която в момента е мнозинство заедно със СДП и „Зелените“. Той уточни, че позицията на правителството не означава, че Германия няма да продължи да играе водеща роля в екологичния преход и разпространението на електрически превозни средства .

Министърът посочи, че все ще има региони в света, в които електрическата мобилност не може да бъде въведена още много време. Забраната за пълната продажба на двигатели с вътрешно горене в Европа обаче ще накара производителите да спрат разработването на този тип агрегати, които биха могли да бъдат полезни на други континенти.

Министърът на транспорта на Германия – Волкер Висинг, също споделя мнението на колегата си. Той е категоричен, че е добре да се проявява гъвкавост, за да може да бъдат избрани най-правилните решения.

Самият процес за окончателно одобрение на забраната, която вече беше одобрена от Европейския парламент, е все още дълъг. Предстоят обсъждани и разговори между компетентните комисии на Европейския парламент, след това между Европейския съвет, Комисията и Парламента. Окончателното решение ще бъде взето през есента.

1 КОМЕНТАР

  1. Как ще принудиш фермера, (който реално работи да ти достави храна на масата) да използва ел. трактор?!

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви