Върховният съд на САЩ разреши носене на оръжие
Върховният съд на САЩ разреши носене на оръжие

Върховният съд на САЩ отмени рестриктивен закон за оръжията, действащ в щата Ню Йорк. Това е важно решение в полза на защитниците на правото за носене на оръжие. Информацията е на Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Очаква се решението на съдиите, взето с 6:3 гласа, в крайна сметка да позволи на повече хора да носят законно оръжие по улиците на най-големите градове в страната. Тук се включват Ню Йорк, Лос Анджелис и Бостън, както и на други места. Около една четвърт от населението на САЩ живее в щатите, които се очаква да бъдат засегнати от решението.

Съдебното решение идва в момент, когато Конгресът активно работи по законодателство за оръжията. Търсят се промени в законите след неотдавнашните масови стрелби в щатите Тексас, Ню Йорк и Калифорния. То е първото важно решение на Върховния съд за оръжията от повече от десетилетие.

С решението си Върховният съд отменят закон на щата Ню Йорк. Той изисква хората да докажат особена необходимост от носене на оръжие, за да получат разрешително да го носят на обществени места.

Съдиите се произнесоха, че това изискване нарушава правото да се притежава и носи оръжие по силата на Втората поправка на конституцията на САЩ.

Подобни закони има в щатите Калифорния, Хавай, Мериленд, Масачузетс, Ню Джърси и Роуд Айлънд, които вероятно ще бъдат оспорени в резултат на това съдебно решение.

Администрацията на Байдън беше призовала съдиите да подкрепят действащия в Ню Йорк закон.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви