Световен рекорд

За втори път в два поредни дни, Бургас стана епицентър на световен интерес в спорта.

Както BurgasNews информира, морският град е домакин на световното първенство по „Свободно гмуркане“.

В него участват представителите на над 130 държави от целия свят.

Нашите състезатели се представиха отлично още в първия ден на състезанието и поставиха нов национален рекорд на преплуване дистанция под вода на един дъх.

Мирослав Минчев от отбора на „Seanomad“ изплува 202 метра  под вода на 1 дъх.

По време на втория ден на 28-то Световно първенство по свободно гмуркане в гр. Бургас, Юлия Козерска от Полша подобри световния рекорд при жените в дисциплината динамична апнеа без плавници, като с това си осигури златния медал и шампионска титла.

Тя преплува 209 метра хоризонтална дистанция на един дъх още в първа серия на състезанието и с това постави летвата много високо.

Нейната най-голяма конкурентка и бивша световна шампионка в дисциплината – Магдалена Солич-Таланда, също направи много силно плуване (180 метра) и спечели сребърния медал. Бронзово отличие заслужено отиде при Катерина Садурска от Украйна (171 метра).

При мъжете златният медал в дисциплината отиде при Гийом Бордила от Франция, който изплува 193 метра под вода на един дъх. На второ и трето място се наредиха поляците Карол Карц (185 метра) и Михал Боченек (169 метра).

По време на втория ден на Световното първенство по свободно гмуркане бяха поставени още 2 национални рекорда – на Латвия при жените и на Обединени Арабски Емирства при мъжете.

Третият състезателен ден в четвъртък ще продължи с дисциплината статична апнеа – в нея участниците ще премерят сили за постигане на максимално задържане на въздух в статично положение. Това е и единствената дисциплина в състезателното свободно гмуркане, при която се отчита време. Световният рекорд при мъжете там е 11:35 минути, а при жените 9:02 минути.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви